"Нидек" долази у Србију и из Новог Сада креће у освајање Европе

Јапански гигант "Нидек" стиже у Нови Сад. Потражња за електричним моторима и возилима у наредној деценији повећаће се десет пута, а долазак "Нидека" Србију ставља у светски врх када је реч о производима будућности.

Њихови мотори налазе се у 85 oдсто хард дискова у свету и снабдевају половину светског тржишта моторима без четкица. Праве корак даље, с намером да постану највећи светски произвођач мотора за електрична возила.

"Нидекове" моторе већ користи 15 фабрика аутомобила, попут кинеског ГАЦ-а и француског "Пежоа", а компанија ће у наредних пет година уложити десет милијарди долара да освоји 45 одсто тржишта. У освајање Европе креће из Новог Сада.

"Изградња фабрике у Новом Саду је наш први корак у оснивању индустријског парка 'Нидека' у Европи. Планирамо да инвестирамо 1,5 милијарди евра у целој Европи за развој нашег бизниса, а већи део биће уложен у Србији", наводи Цуђи Шинго, директор "Нидек Србија".

Највећи центар "Нидека" у Европи 

Погон у Србији, чији је завршетак планиран за средину идуће године, биће највећи центар јапанске компаније у Европи, који ће производити до 300.000 јединица годишње.

"Јапанци јако пажљиво бирају где ће нешто радити и са ким ће нешто радити. То је, знате шта, производња за будућност. Јер ми када погледамо, ја сам радио нека истраживања која говоре у прилог очекивањима да ће у Европској унији 2030. године бити барем 30 одсто електровозила, што значи да ће њихови производи и те како имати где да се уграђују, односно где да се продају. То је мени веома битан први фактор. Дакле, они знају шта је производ за будућност", наглашава Слободан Аћимовић, професор Економског факултета у Београду.

Будућност неће бити само у производњи, јер поред 29. производног центра у Новом Саду, компанија гради и свој 21. научно-развојни центар у свету. Са Факултетом техничких наука у Новом Саду потписана су два уговара о сарадњи.

"У реду је када имате производни погон и производите опрему, машине и уређаје, али у оквиру истраживачког развојног центра раде опет људи који се баве развојем нових производа и нових технологија и ми ћемо то кроз 'Нидек' компанију имати овде у Новом Саду", указује проф. др Борис Думнић, продекан ФТН Нови Сад.

Србија у вишој инвестиционој лиги 

Не само производи будућности, него извоз најновијих знања са знаком "Произведено у Србији" нашу земљу сврставају у вишу инвестициону лигу.

"Данас имамо инвестиције које доносе најскупљу и најмодернију технологију, које праве нова добра велике вредности и директно утичу и на увозно-извозни биланс Србије, али утичу и на бруто домаћи производ и цео економски амбијент. Тако да сада, када имате већ седму фабрику у Новом Саду, конкретно причамо о нашем граду, немате бољу позивницу за све друге инвеститоре", напомиње Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

"Ми имамо пре свега у тој фирми да коначно одагнамо ону, да тако кажем, категоризацију да ми подржавамо нископродуктивну производњу. Не, у овом случају је високопродуктивна производња и производи за будућност", истиче Слободан Аћимовић.

Групација "Нидек" послује у 40 земаља, има 340 компанија које запошљавају 120.000 људи. План је да у првој фази запосле 480 људи у Новом Саду а са развојем компаније, према њиховим проценама, у Србији ће им бити потребно 10.000 радника.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи