За пет година држава у компаније уложила 158 милијарди динара – колико брзо се врате инвестиције

Министарство привреде је направило анализу шта је урађено са новцем који је држава уложила у предузећа. Показало се да се новац врати за 16 месеци и то четвороструко.

У последњих пет година - 177 пројеката у 78 градова и општина. Уложено је 158 милијарди динара, показује анализа министарства привреде.

"Захваљујући средствима министарства ми смо у року од 2018. године до 2021. 3,3 пута повећали приход. Овог тренутка имамо 300 запослених радника", наводи Биљана Грабеж, финансијски руководилац "Алфа техникс".

Сандра Међедовић, директор производње компаније "Фригло" истиче да су им омогућили да купе најсавременију опрему за прераду поврћа и да затворе тај циклус производње и прераде.

Око 10 одсто у инвестицијама су паре из буџета које се, како је анализа показала, врате за 16 месеци и то четвороструко, када се у обзир узму само зараде запослених и приходи државе по том основу.

"Драго ми је прво да су успешне фирме, да и даље раде... Овим хоћемо да кажемо колико значи и колико је Србија напредовала у односу на прошле године, за ових пет година колико је само породица обезбеђено са послом у односу на оно време када се стварно није имало ништа и ниједна фабрика није радила", напомиње министарка привреде Анђелка Атанасковић.

А то је, према подацима министарства привреде, 51.000 новозапослених или пет мањих градова. Међу њима, више од 2.000 су и једини запослени у породици.

"Почетком месеца сам се запослио у фирми уз помоћ Министарства привреде које је омогућило мени као матуранту гимназије да могу да одрадим преквалификацију у бравара ... ожењен сам, тако да ово доста помаже", каже Јован Вујичић, радник "Алфа техникс".

Међу корисницима подстицајних средстава више је страних компанија, јер ове имају већи потенцијал за инвестирање и запошљавање, те су и средства која повлаче већа, а трећина су домаће фирме.

"‘Тајерс‘ или ‘Нидек‘ који већ сада потписани уговори крећу са реализацијом. Они би требало да запосле око 35.500 људи и ту су инвестиције око 300 милијарди динара... Радимо све на томе да се заступи сваки део Србије бар са по једном фирмом јачом да можемо да одржимо то све", додаје Атанасковићева.

Анализа репрезентативног узорка показује и да је годишњи извоз фирми које су користиле подстицајна средства 236 милијарди динара, а да се у буџете локалних самоуправа и Републике само по неколико основа уплати више од 110 милијарди динара.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво