Министар за извоз Велике Британије за РТС: Нови споразум ће одржати континуитет

Британски министар за извоз Грем Стјуарт рекао је за РТС да се нада да ће трговински споразум између Србије и Велике Британије бити потписан наредних дана.

Грем Стјуарт је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је трговина Србије и Уједињеног Краљевства удвостручена у последњих 10 година и сматра да може да се уради много више.

"Влада Србије коју води премијерка, уз вођство председника, има праве амбиције да трансформише инфраструктуру земље, унапређењем путева, Моравског коридора. Постоји интерес УК за Београдски метро, животну средину или обновљиве изворе", истакао је британски министар за извоз.

Брегзит, како каже, јесте узроковао неке изазове за пословање, али је оно и даље снажно.

"Оно што српске и британске компаније треба да знају јесте да ће овај нови споразум одржати континуитет, али у оквиру њега постоје амбиције обе стране да се иде даље и ојача оно што радимо. Када је реч о улагањима у Србију, ја сам министар надлежан за нашу кредитну агенцију, UK Export Finance, и ми смо удвостручили наш финансијски апетит како бисмо подржали пројекте у Србији с две милијарде на четири милијарде фунти", истакао је британски министар.

Наводи да постоји договор и да ће ускоро бити потписан нови трговински уговор између Србије и Британије.

"Надам се да ћу бити део те церемоније. Споразум ће омогућити лакши пренос индустријске робе, у оба смера. Наравно, УК је најистакнутији извозник услуга у Европи, а други највећи извозник услуга у свету, након САД, а ми смо и трећи највећи партнер Србије у погледу услуга. Али ми желимо то да повећамо и ојачамо", истиче британски министар.

За крај интервјуа РТС-у наводи да је амбасадорка Велике Британије у Србији инсистирала да се бициклом провозају по Београду.

"Отишли смо до Београда на води, видели смо Мост на Ади, који је очаравајући, видели смо како се тамо гради, видели смо тврђаве и многе лепоте Београда. Морам рећи, када сам посетио Палату Србија као гост министарке Матић, имао сам најдивнији ручак, раскошну трпезу српске хране и вина", истиче министар Грем Стјуарт.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво