Нова тура кредитне помоћи државе за мала и средња предузећа, како се пријавити

Министарство привреде је и ове године позвало мала и средња предузећа да конкуришу за кредите за набавку опреме, уз које држава четвртину новца даје бесповратно. Обезбеђено је више од милијарду и по динара, највише до сада јер је у прошлој години половина средстава због ковида преусмерена у друге сврхе.

Уз милијарду и по динара бесповратно, мала и средња преузећа моћи ће да набаве опрему вредну шест милијарди динара.

За учешће привреднику је потребно пет одсто сопствених средстава, четвртину му даје држава, остало је банкарски кредит.

Иако постоји две деценије, прерађивач дрвета из Чачака је тек последњих година унапредио производњу, запошљава 30 радника.

"Ми смо у протекле четири године користили ова средства за набавку опреме. То је преко 200 хиљада евра инвестиција била код нас у производном погону, од тога 25 посто финасира држава", наводи Катарина Милевић, финансијски руководилац "Дрво арта" из Чачка.

По том моделу из 2015, опрему је обновило више од две и по хиљаде предузећа. И у прошлој години средства за ту намену су разграбљена.

Катарина Ообрадовић Јовановић из Министарства привреде сматра да то показује да постоји значајан сегмент малих и седњих предузећа која су, иако су имала потешкоћа изазваних ковидом, и даље спремна и имају тржиште да иду у нове инвестиције.

Електронска пријава, без одласка на шалтер

За привредника одлазак на шалтер није потребан. Министарство привреде је увело електронску пријаву. Кредитни део, уз пола године мировања и отплату од 18 до 60 месеци, одобрава шест банака и две лизинг компаније. Прилику за тај, најтраженији кредит, имају они који се баве производњом.

"Највише су се јављали они клијенти који послују у области прехрамбене индустрије, машинске индустије, али доста у последње две године имамо и оних клијената који се баве грађевинском делатношћу", каже Маја Огризовић из Поштанске штедионице.

Катарина Обрадовић Јовановић наглашава да је програм препознат и од стране Европске уније.

"Од следеће године, сем средстава које обезбеђујемо из националног буџета, имаћемо још десет милиона евра који ће доћи од стране ЕУ", додаје Обрадовић Јовановић.

Уместо хипотеке, гаранција је залог на опрему која се купује. Зависно од броја запослених, бесповратна помоћ државе је од милион до највише пет милиона динара.

Ипак, привредник и за већу инвестицију може користити ову кредитну линију, али остатак новца мора да обезбеди из других извора.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво