Читај ми!

Како да се скупљи кредит замени јефтинијим код друге банке, без административних процедура

Грађани који желе да замене скупе кредите у некој банци јефитинијим кредитом друге банке моћи ће то да ураде брзо и једноставно без административних процедура и без плаћања било какве накнаде. За то је Народна банка Србије издала Инструкције коју ће од 1. јула 2021. године морати да примењују све банке.

Према досадашњој пракси, корисник који жели да превремено отплати кредит путем кредита за рефинансирање друге банке, морао је сам да обавља низ активности – да поднесе захтев за превремену отплату, да захтева и потврду о стању дуга на одређени дан, да са том потврдом оде у другу банку од које тражи кредит за рефинансирање.

Бојан Терзић, генерални директор Сектора за заштиту корисника финансијских услуга, гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео је да инструкција коју су банке дужне да примењују од 1. јула ове године омогућава корисницима да рефинасирају задужење без потребе одласка у банку код које желе да затворе своје кредитне обавезе и без ризика да те обавезе не буду отплаћене.

Наиме, корисници који желе превремено да отплате своје скупе дугове према банци (стамбене, потрошачке и готовинске кредит, као и кредитне картице, дозвољено прекорачење) јефтинијим кредитом друге банке моћи ће то да учине само једним одласком у банку код које су пронашли одговарајући кредит за рефинансирање.

Сву комуникацију с банком чији кредит корисник жели да рефинансира, на себе преузима она банка код које корисник узима кредит за рефинансирање. 

"До сада сте морали да обављате низ административних радњи и да испуните неке процедуре да бисте превремено отплатили кредит. Сада је идеја је да ви одете само у банку код које желите да узмете кредит за рефинансирање на тај начин ћете моћи да се концентришете на избор најбоље понуде код кредита за рефинансирање. И оног тренутка када сте сигурни да вам то одговара, ви подносите захтев у тој банци, а та банка прибавља потврду о стању дуга и спроводи све друге административне радње са банком где вршите превремену отплату како би се кредит у потпуности затворио", објашњава Терзић.

Банке притом, како каже, не могу кориснику да наплате било какве накнаде или трошкове у вези са овим обавезама.

"Банке ове услуге не могу на било који начин да наплате – ни директно ни посредно зато што мислимо да је то корисно не само корисницима већ и банкама", наводи Терзић.

Циљ НБС је, како каже, да кориснике истовремено ослободи административних активности, да поступак превремене отплате учини бржим и ефикаснијим, те да подстакне конкуренцију међу банкама и интензивира њихову борбу за клијента. 

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи