Читај ми!

Србији се отварају велика тржишта за извоз свињског меса – шта може да угрози продају

Србији се отварају велика тржишта за извоз свињског меса. Највише товљеника гаји се на простору Мачве. Само фармери из Бадовинаца годишње испоруче 200.000 товљеника. Могли би, кажу, и више уз јефтинију сточну храну и бољу цену за месо.

Лазар Врачарић један је од већих фармера у Мачви и за годину дана тржишту испоручи преко 6.000 товљеника. Иако има сопствену мешаону, Лазару су компоненте за сточну храну и прасад све скупље. Обрађује 20 хектара земље, могао би и морао 10 пута више. Уз помоћ државе, обновио је пољопривредну механизацију.

"Узгојем свиња моја породица се бави 20 година. Захваљујући томе успели смо да развијемо модерно газдинство. У послу је било и добрих и лоших година. Ово је једна од лошијих. Цена товљеника је тренутно ниска. Мислим да је ово тренутна ситуација и очекујем пораст цене. Морамо да се боримо и дугорочно размишљамо сви ми који на селу живимо од сточарства", каже Лазар Врачарић.

На простору богатићке општине је преко 200.000 товљеника, а чак 90 посто становника бави се пољопривредом.

"Оно што ми у овом моменту радимо јесу субвенције за осемењавање приплодних говеда, али и суфинансирање камате на кредите", истиче Милан Дамњановић, председник Општине Богатић.

Фармерима који имају више од 500 товљеника убудуће ће помагати стални изабрани ветеринар. Циљ је да што мање људи има приступ животињама и да се обезбеди здравствена сигурност.

"Наш посао је да предузимамо превентивне мере и зато ћемо предузети две различите ствари. Забранићемо да се по ћошковима продају свиње и прасад, а са друге стране поставићемо овде контејнере потпуно бесплатно, на простору Богатића, да се одвози анимални отпад. Ми имамо озбиљне трговинске споразуме и са Европском унијом и са Русијом да бисмо се овако играли и понашали као да смо из 19. века", истиче Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Министар је фармере упозорио да афричка куга свиња, ако се не искорени, може представљати велики проблем за извоз меса, па и угрозити реализацију споразума о извозу на платежно добра тржишта Вијетнама, Индонезије и Кине.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи