Читај ми!

Фабрика "Континентал Аутомотив Србија" отворена у Новом Саду

У Новом Саду отворена је фабрика која ће производити напредни електронски системи за управљање возилом. Компанија "Континентал" планира да инвестира 140 милиона. Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године, рекао је председник Александар Вучић на отварању.

У фабрици ће се производити најсавременији електронски делови за ауто-индустрију који ће носити ознаку - произведено у Србији. 

Прва фаза реализација инвестиције се налази на 8.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора. 

Председник Александар Вучић је током обиласка фабрике рекао да је реч о напредној технологији коју ће развијати "Континентал" у Новом Саду.

Представници "Континетала" упознали су председника са призводима објаснивши му да се ту неће правити, на пример, само инструмент табле и дисплеји већ и паметни управљачки системи.

Отварање фабрике "Континентал Аутомотив Србија", једне од најмоћнијих компанија, у Новом Саду је велики дан, и показује колико су у последње три године, напредовали и Нови Сад, Војводина и цела Србија, поручио је Вучић.

"Многи који су данас овде, нису били са нама пре три године када смо отварали развојно-истраживачки центар у Новом Саду. Тада ми је један млади оптимистичан човек говорио прелепе ствари и како ће много урадити у Србији. Ја сам био помало песимистичан, подозриво гледао и надао се бар делу тога. Данас, када видим све ово, после само три године, бескрајно сам серћан и поносан на земљу и људе који раде у Континенталу", рекао је Вучић на свечаности отварања фабрике.

Он је захвалио свима који су учествовали у пројекту, представницима Континентала на одлуци да инвестирају у Србију, али и домаћим инжењерима, који су, каже, умели да прикажу нашу памет у најбољем светлу и марљив рад.

Вучић је истакао да је Развојно-истраживачки центар у Новом Саду трећи центар Континентала по броју људи, иза Немачке и Румуније, а већ испед Аустрије и Француске.

"Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године", рекао је Вучић.

Председник је рекао да у последњих 35 година није отворена ниједна фабрика у Новом Саду, док је сада ситуација потпуно другачија, као и да је компанија Континентал "sate of the art" - последња реч технологије и да је веома срећан због тога.

Каже да ће у Новом Саду од октобра први пут кренути дуално образовање и на факултетима.

Нагласио је да су се пре многи противили дуалном обраозвању, али да је то један од разлога што је Србија могла да привуче толики број инвеститора.

У априлу у Новом Саду први институт за вештачку интелигенцију 

Вучић је најавио да ће у априлу у Новом Саду бити оформљен први институт за вештачку интелигенцију и додао да то показује колико је Нови Сад био успесан и претекао друге градове по том питању.

Председник је подсетио да је пуно фабрика отворено у претходном периоду широм Војводине, у готово свим окрузима.

"Увек те немачке фабрике доносе велики бољитак, веће плате и сигуран посао, али и већу озбиљност и одговорност", навео је Вучић.

Србија без Немачке не би могла да буде тако успешна у економији као што је сада и да буде међу земљама у Европи које најбрже расту.

"Надамо се да ускоро будемо трећи и по броју запослених, захваљујући и оваквим погонима", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је пре само десетак година Војводина изгледала као југ Србије који је сада напредовао, али да је Војводина драматично напредовала.

Пут искреног пријатељства Немачке и Србије 

Председник је казао да је задивљен оним што видео у фабрици Континентала - најмодернијим диспелејима и екранима у атуомобилу и другим стварима које ће се призводити у Новом Саду.

Верујем у ''мејд ин Сербиа", као што смо ми веровали у ''мејд ин Џермани", навео је Вучић.

Истакао је да је много захвалан канцеларки Ангели Меркел на свој подршци Србији у претходном периоду" додајући да је увек чинила само добро Србији и помагала и у најтежим тренуцима.

"Ми никада нећемо заборавити колико нам је помогла у довођењу немачких инвеститора и у решавању неких регоналних проблема и тиме отворила пут искреног пријатељства Немачке и Србије и за најбољу сарадњу", поручио је Вучић.

Додао је да је много срећан јер све што је видео делује надреално или као остварење снова.

"Све честитке Континеталу и хвала вам што верујете у Србију", поручио је Вучић. 

Вредност инвестиције је 140 милиона евра. 

"Овде се раде системи, комплетни системи, и решења за аутомобилску индустрију који ће диктирати трендове на светском тржишту", рекао је Саша Ћоринга, генерални директор "Континентал Аутомотив Србија".

Директор фабрике Лућиан Марђинеану нагласио је да је већ сада јасно да је отварање овог погона почетак дугог путовања који ће у привредни живот Новог Сада донети производњу високо-технолошких производа. 

Због нових пројеката, тренинг центра лабораторија, али и потребом за новим запослењима, компанија ће свој простор који већ поседује у центру Новог Сада проширити за још 1.500 квадратних метара. 

Отварању фабрике просуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атансковић и други представници државе и Новог Сада, као и челници немачке компаније.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво