Читај ми!

Зашто се упркос кризи коју је донела пандемија у Ужицу ипак отварају нови хотели

Гости Ужица, пре свега пословни људи који долазе у ужичке фирме, већ годинама одседају на Златибору и у околини, јер ниједан хотел у граду не ради. Пратећи традицију ужичког хотелијерства дужу од века и ослушкујући потребе путника недавно су отворена два нова хотела. Какав су интерес нашли у време када се мање путује а градски хотели се суочавају са проблемима?

Тридесетих година прошлог века Ужичани су добили четврти хотел "Палас" намењен господи, у који је власник Богосав Бодић уложио милион и двеста хиљада динара.

"То је први комфоран хотел. Он је имао једнокреветне, двокреветне собе, топлу и хладну воду, нормално, и гаражу. Руководство устанка је за време Ужичке републике боравило у хотелу 'Палас'", наводи историчар Милорад Искрин, хроничар Ужица.

У "Паласу" одавно нема гостију, као ни у два послератна: омладинском "Туристу" и четири деценије старом, најмлађем "Сивоњи", па је број ужичких хотела спао на – ниједан. 

За само три месеца, у време пандемије погубне по туризам, две ужичке фирме отвориле су хотеле са, трагом традиције, звучним именима "Сиеста" и "Ариа" који упркос скептицима нису празни.

"Осамдесет одсто су пословни људи који долазе у наш град. Претходни викенд смо имали прву спортску екипу, тако да очекујемо и већи број страних гостију када се отворе границе", истиче Бојан Босиљчић, менаџер хотела "Сиеста".

"Баш та потреба да људи који пролазе овуда, који долазе пословно овде, који долазе туристички јер овај крај нуди много природних и културних вредности, да управо њима понудимо квалитетан смештај", наводи Вукашин Ђокић, менаџер хотела "Ариа".

Ако су пре једног века у ужичке хотеле свраћали најчешће трговци, а они имали рачуна да раде, разлога да се град не заобиђе сада је више – од старог града који се реконструише, кањона Ђетиње, старе централе, Ужичке републике до гастрономске понуде. На то у доба интернета, када се смештај лако пронађе, рачунају у новим ужичким хотелима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво