Читај ми!

Пчелари се удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Премијерка Ана Брнабић обишла је погон за прикупљање и пласман меда "Наш мед" у Рачи и позвала све пољопривредне произвођаче да се на сличан начин удруже као пчелари, који су тако успели да лане остваре рекордан извоз меда од 15 милиона долара и повећају откупну цену за 56 одсто багремовог и чак за 241 одсто шумског меда.

Брнабићева је истакла да би то могло да буде решење и за проблеме малинара и како држава може да помогне у тим ситуацијама.

"Сви пољопривредни произвођачи у Србији треба да погледају шта су урадили пчелари и да се угледају на овај пример, јер онда сами себи обезбеђују додатну сигурност и не зависе од непоштених и нелојалних посредника и сами пласирају производ и налазе пут до својих купаца", поручила је председница владе.

Каже да је у питању инвестиција укупно вредна 1,6 милиона евра и да су сами пчелари његови већински власници, док мањински део има општина Рача.

Брнабић је истакла да се све тај пројекат реализује уз подршку Владе Србије.

Премијерка је навела да су пчелари успели да отворе најзахтевније европско тржиште за извоз српског меда.

"За само осам месеци они су већ преко свог погона ''Наш мед'', за прикупљање, паковање и пласман меда, успели без посредника да отворе најзахтевније тржиште ЕУ. Ова бурад иду за Италију у уторак, као други контигент, а онда иде и трећи и чтврти. То је невероватан успех", нагласила је Брнабићева. 

Пчеларима  авансно 90 одсто без посредника

Каже да се сада пчеларима плаћа авансно 90 одсто без посредника и да су зато успели толико да подигну цену меда.

"Драго ми је да ћемо 2020. памтити не само по ковиду већ и по историјском рекорду ведности извоза меда", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да то треба да знају сви наши сељаци - шта је могуће урадити када се удружите и имате јасан план и визију.

Брнабићева истиче да су пчелари успели да пласирају мед и на тржиште Саудијске Арабије и да очекује отварање и других тржишта, уз подршку Владе Србије.

Додаје да пчелари сада имају сигурност, предвидивост и транспаретност и знају шта могу да очекују сутра.

Поручила је да ће пчелари и даље имати подршку Владе Србије.

"Млади пољопривредници могу да добију око 15.000 евра помоћи"

На питање новинара како се спроводи национални план за помоћ младим пољопривредницима, Брнабићева је рекла да то иде одлично и да они могу да добију око 15.000 евра помоћи.

Најавила је да ће влада инсистирати на дигитализацији пољопривреде и да ће Србија имати и европски центар изврсности у дигиталној пољопривреди у Новом Саду, као и да очекује да у наредних неколико недеља полагање камена темељца за "Биосенс институт" као европски центар изврсности дигиталне пољопривреде.

"Последње три године смо имали све боље резултате у пољопривреди и свака је била боља од десетогодишњег просека. Ја ћу с Недимовићем (министром пољопривреде) обићи вероватно наредне недеље радарски центар Букуља за противградну заштиту, и ту смо завршили комплетну аутоматску противградну заштиту. Модернизујемо даље нашу пољопирвиреду", рекла је премијерка.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић је захвалио Ани Брнабић на великој подршци и истакао да је пројекат "Наш мед" успео, као и да је за осам месеци откупљено већ 90 тона меда.

Додаје да ће већ данас то бити 110 тона, а за неки дан 130 тона.

Живадиновић је истакао да је веома важно што је почео са тржишта да се повлачи фалсификован мед, који, како је истакао "није видео пчелу".

"И у неким вртићима је утврђено да је било неисправног меда. Ево данас, багремов мед из првог шлепра који је отишао за Италију плаћа се пчелару скоро 800 динара, а мед који је ушао у вртиће је ишао за 270 динара плус пдв", навео је он.

Истакао је да је главни циљ да се мед, уместо у бурадима, извози у теглама.

"То је јако важно и зато нам је потребно увођење сертификата на чему тренутно радимо и у наредном периоду ћемо то извести, да можемо да пласирамо у читав свет и надам се да ћемо успети да наш мед врхунсог квалитета нађе пут до крајњих потрошача, у европским земљама пре свега, а један од крајњих циљева су и арапске земље, где се итекако цене квалитет меда", наглашава Живадиновић. 

Председник општине Рача Ненад Савковић је казао да је та општина имала у спољно-тровинској размени суфицит од 198 милиона евра и тако била прва у региону по томе, испред Крагујевца.