Читај ми!

Михајловић: Нећемо дозволити градњу деривационих МХЕ у заштићеним зонама

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да се неће дозволити градња малих деривационих хидроелектрана у заштићеним зонама.

Зорана Михајловић је, на представљању 13. Сиве књиге НАЛЕД-а, рекла да ће ускоро бити донета четири закона у области рударства и енергетике, међу којима је и Закон о обновљивим изворима енергије.

"Водили смо рачуна и о чувеним МХЕ и нећемо дозволити да се граде мале деривационе хидроелектране у зонама заштите, јер оне нам неће толико обезбедити енергетску безбедност, а можемо сачувати животну средину", поручила је Михајловићева.

Додаје да предстоје нова улагања у средње и велике хидроелектране.

"Морамо у наредном периоду корак по корак да смањујемо производњу из термолектрана односно из нискоквалитетног лигнита и то је оно што нас чека у деценијама испред нас", рекла је Михајловићева.

Истиче да је визија да кроз петнаестак година имамо бар 40 одсто енергије из обновљивих извора, а 2050. да имамо потпуно "зелену Србију".

"Први пут Закон о обновљивим изворима енергије омогућиће да повећамо производњу електричне и топлотне енергије из обновљивих извора", наводи министарка.

Каже да је укључен нови појам аукција, дакле конкуренције између произвођача обновљиве енергије.

"Такође, потрошачи могу да буду и произвођачи, хоћемо да видимо те соларне панеле и на спортским халама и на кућама и стамбеним заградама и будемо препознати по обновљивим изворима енергије", навела је министарка.

Михајловићева истиче да је национални циљ да се смањи потрошња енергије и да ће држава максимално помоћи грађанима кроз Фонд за енергетску ефикасност.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво