Читај ми!

Органска фарма у Чуругу је једна од највећих у Европи, како се од стајњака добија струја

На пољопривредном добру у Чуругу је пре више од деценије саграђена енергана на биомасу. Данас је једна од највећих органских фарми у Европи. Фарма је чиста као апотека, а ферментисани стајњак мирише на профит.

Пољопривредници Србије имају решење за изазове зелене и циркуларне економије. Биопостројење на фарми са 2.200 говеда прерађује стајњак и биомасу у електричну и топлотну енергију, а органско ђубриво омогућило им је да сертификују 1.700 хектара органских ораница.

Оне дају органске житарице које се користе у јединој фабрици сточне биохране у региону.

"Сада смо укључени у прераду органског неопластног отпада као та последња карика где се врши третман и уништавање отпада. Годишње преко 7.000 тона органског неопластног отпада заврши у нашем постројењу и искористи се за производњу електричне енергије и ђубрива", каже технички директор Јовица Косановић.

Краве су слободне, и углавном се саме теле. Годишње се испоручи 6.000.000 литара органског млека. Телад су на првом месту, доји их робот за напајање, а посластица им је телећи мусли. 

"Свако теле има огрлицу са риспондером. Приликом напајања тај робот даје одређену количину млека на дневном нивоу", указује руководилац фарме Александар Војкић.

Министарство пољопривреде субвенционише употребу обновљивих извора енергије у аграру националним и ИПАРД мерама.

"У зависности од сектора који конкурише – да ли је то воће, поврће, сектор меса или млека – морам да кажем да сектор млека може да оствари подстицаје ИПАРД-а и до два милиона евра", наводи помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић.

Фарма је чиста као апотека, а ферментисани стајњак мирише и то на профит. Експериментална производња пилетине у складу са Правилником о добробити животиња омогућила им је продају за унапред познатог купца, по два пута вишој цени.

Чуруг доказује да пољопривреда будућности није само фабрика здраве хране већ и енергије са значајним едукативним и туристичким потенцијалом.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи