Читај ми!

Нови закон на снази од јуна – да ли ће се опорезивати трговина криптовалутама

После извесног пада вредности криптовалута, биткоин, који се већ етаблирао као дигитално злато, поново расте. Један биткоин тренутно вреди више од 37.000 долара, и то све на основу понуде и потражње. У свету, међутим, и даље нема сагласности о криптовалутама. Док неке државе журе у ту финансијску будућност, друге су забраниле било какве трансакције виртуелним валутама.

Србија је одабрала средњи пут. Закон о дигиталној имовини, који је усвојен у децембру, а важиће од јуна, настоји да се та област уреди, уведе предвидљивост и заштите привреда и грађани.

Грађани Србије, изгледа, не заостају у интересовању за криптовалуте. Према проценама једне од малобројних криптомењачница које послују у Србији, између један и два одсто становника имало је или има неку виртуелну новчаницу или се бави такозваним рударењем.

И тај податак треба узети са резервом јер се део трансакција одвија мимо регуларних финансијских канала и директно између корисника.

"Постоји неки дугорочни тренд раста интересовања са краткотрајним падовима интересовања онда када и цена мало кризира. Такође, оно што је велика разлика што је цело тржиште доста сазрело у међувремену у смислу развоја инфраструктуре и тога да у многим земљама, па сада и код нас, постоји регулатива, односно да то више није нешто што бисмо рекли сива зона", објашњава оснивач и сувласник онлајн сервиса за откуп и продају биткоина ЕЦД Александар Матановић.

Народна банка Србије позива грађане на опрез у трговини виртуелним валутама да не би остали без уложеног, јер иза виртуелних валута не стоје централне банке и Владе. Такође, ни Закон о дигиталној имовини не промовише употребу виртуелних валута.

"Суштина закона je заправо у подстицању тржишта инвестиционих токена који представљају неку врсту квазифинансијских инструмената и који омогућавају малим и средњим привредним субјектима, компанијама које имају иновативне идеје у овој области да се финансирају на један олакшани начин", каже Дејан Девић из НБС.

Све се плаћа у динарима 

Виртуелне валуте су и даље пре свега инвестиција. Код нас, па и у свету нема много места на којима се може платити услуга или купити производ виртуелним новцем. И нови Закон о дигиталној имовини потврђује да су сва плаћања у динарима.

"Трговци и даље неће моћи да примају биткоине и да располажу њима. У малопродаји се очекује да ће између трговаца и купаца који располажу виртуелним валутама да наступају такозвани специјализовани пружаоци услуга у вези са виртуелним валутама који ће имати лиценцу НБС, капитал од 50.000 евра и који ће, заправо, омогућити трговцу који ће их ангажовати да искључиво динаре добија у таквој трансакцији на свој рачун", напомиње Девић.

До почетка примене Закона о дигиталној имовини донеће се подзаконски акти и упутства.

Према усвојеном решењу, сама куповина криптовалуте се неће опорезивати, али ће се свака трансакција у којој се оствари капитална добит опорезовати са 15 одсто, а порез ће морати да плате и они који се баве "рударењем".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво