Читај ми!

Потписан меморандум о извозу српског кукуруза у Кину

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписао је са Генералном управом царине Кине Протокол о фитосанитарним условима за извоз српског кукуруза у Кину.

Србија је међу 10 највећих извозника кукуруза у свету и ускоро ће моћи да извози кукуруз и на тржиште Кине, која је највећи светски купац ове робе.

Протокол је у име Генералне управе царине Кине са Недимовићем потписала амбасадорка те земље у Београду Чен Бо.

Министарство пољопривреде ће контролисати производни процес на њивама и надгледати предузећа која извозе кукуруз у Кину, а сва складишта у којима ће она држати кукуруз за кинеско тржиште мораће да буду регистрована.

Претходо је аграрни аналитичар Жарко Галетин рекао за РТС да Србија има квалитетан кукуруз и да извозним вишком од 3,5 милиона тона може да се задовољи део потреба највећег светског увозника кукуруза, који увезе 18 и по милиона тона.

"Неспорно је да ће Србија, са кукурузом који је традиционално назаступљенија пољопривредна култура и чији се приноси из годину у годину дижу, успети да задовољи своје потребе и да ће имати извозни вишак и за тако велико тржиште као што је кинеско уз задовољење трационалних купаца", истакао је аграрни аналитичар гостујући у Јутарњем дневнику.

Како додаје, Србија је већ дуже у десет светских извозника кукуруза, има традиционалне купце на светском тржишту, али је врло битна ствар да се Протокол о фитосанитарним правилима за извоз кукуруа у Кину потпише и да се отвори највећи светски купац.

Према његовим речима, српски кукуруз се базира на хибридима за сточну исхрану, што је додатна предност за кинеско тржиште.

"С обзиром на то да Кинези купују кукуруз за прераду, ми можемо бити сигурни да када се усагласе ови фитосанитарни критеријуми, о којима преговоарамо већ неколико година, да неће бити никавих проблема. Српски кукуруз је квалитетан", напомиње Галетин.

Она на чему треба радити су услови складиштења и агротехника, јер се принос може повећати потпуном применом агротехнике.

"Код кукурза је приметно да принос расте из године у годину, убрзано се приближавамо европском просеку", истакао је саговорник РТС-а

Цена кукуруза ових дана је 22 динара за килограм. Иако је последњих пет година на светском тржишту било мање приноса што је смањило светске залихе, цена се кретала од 200 до 220 долара за тону.

"То је добра цена, седмогодишњи максимум. И то је услов који може да нам обезбеди добру финансијску позицију", закључио је Галетин.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво