Читај ми!

Поскупљује струја – да ли је повећање цене оправдано

Струја за домаћинства и власнике малих радњи од сутра је скупља 3,4 одсто. Киловат сат сада кошта 7,8 динара без ПДВ-а. И док је грађанима увек скупо, у Агенцији за енергетику кажу да су ЕПС-у одобрили захтев за повећање, јер је цена струје за домаћинства, коју још регулише држава, далеко испод тржишне.

Анализа агенције за енергетику показује да ће фебруарски рачун за просечну месечну потрошњу од 450 киловата, а таквих домаћинстaва је највише, бити увећан за око 150 динара. Они који се греју на струју са потрошњом до 1.600 киловата, платиће 350 динара више.

У Агенцији образлажу да је повећање опрaвдано, јер је цена струје доста нижа од трошкова производње.

"Апсолутно је оправдано. И са оваквим поскупљењем, цена електричне енергије у Србији, за гарантовано снабдевање је убедљиво најефтинија у Европи", наводи Дејан Поповић, председник Агенције за енергетику.

"Постепена поскупљења до нивоа цена у ЕУ"

Радојка Николић из Економера и Магазин бизниса оценила је да то није велико поскупљење, али да свакако утиче на кућне буџете.

"Додуше, то је и најављивано да ће бити поскупљења и то је у оквиру ових наших аранжмана које имамо са ММФ-ом, да се постепено повећавају цене струје, док не дођемо до нивоа који је просечан на нивоу Европске уније", подсећа Николићева.

Зашто је повећана накнада за обновљиву енергију

Ефекти поскупљења реално ће се видети у марту, јер је и јануарски рачун, који ускоро стиже, већ увећала накнада за подстицање обновљиве енергије у просеку за 150 динара.

Тај намет се није мењао пет година и сада износи 0,437 динара по киловат сату.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић објашњава шта је довело до повећања накнаде која се плаћа повлашћеном произвођачу.

"Неко би сада рекао – па дуго се није мењала та Уредба, ја нећу то да кажем. У односу на претходни период, дошло је до пораста инсталисане снаге у обновљивим изворима и то је довело до тога да се просто повећа износ који ће се плаћати повлашћеном произвођачу електричне енергије. То је у том смислу било неминовно", истиче Михајловићева.

"Веома важно да се зна на шта одлази новац"

Радојка Николићева истиче да је веома важно да се реструктурише јавно предузеће, да се зна на шта одлази новац, односно на шта се троши то што грађани плаћају.

"Тај облик транспарентности је једнако важан у целој овој причи", каће Николићева.

Ресорна министарка већ је поручила: после овог повећања, цена струје неће се скоро мењати док ЕПС не заврши реформе, јер је то услов тржишног пословања.

Иначе, последње поскупљење струје било је 1. децембра 2019. за 3,9 посто.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво