Читај ми!

Огромне царине на извоз у Велику Британију, чека се нови трговински споразум

Последњих година са Великом Британијом бележимо двоцифрену стопу раста извоза. Упркос ковид кризи у прошлој години, робна размена је износила око 500, а услуга око 600 милиона евра. Истовремено је стигло 90 милиона евра директних британских инвестиција. Да ли ће тако бити и после Брегзита, зависи од брзине постизања новог трговинског споразума који још није почео због ковида, али је било и неких других одлагања.

Стари споразум о трговини с Великом Британијом престао је да важи последњег дана прошле године, а нови није потписан. На српске производе на том тржишту поново су уведене царине које иду и до 20 одсто.

"Пребацивањем царина на наш терет, чини тај извоз у Енглеску потпуно нерентабилним. Ја мислим да ће то умањити извоз замрзнутог воћа из Србије најмање 15 до 20 одсто у укупном износу", сматра Раде Љубојевић, директор компаније "Сирогојно".

Високе царине нису једина невоља за српске извознике.

"Незнање рецимо администрације на првој граници са Европском унијом о томе које се стопе примењују за Србију је успорило, у неком тренутку чак за три-четири дана зауставило практично проток робе. Постоји опасност да нашу позицију на том тржишту почну да заузимају неки други добављачи", указује Михаило Весовић, директор за стратешке анализе ПКС.

Тренутна ситуација није у интересу ни за више од 400 компанија са већинским британским капиталом у Србији које запошљавају 22.000 радника и производе претежно делове за британску аутомобилску индустрију.

За Владу је, кажу у Министарству трговине, приоритет да се што пре закључи нови споразум. Сазнајемо да неће садржати само трговинске одредбе, већ ће дефинисати укупне односе.

"Ми смо дали неке ситније примедбе које смо имали на њега. Очекујем да првих дана фебруара већ договоримо и другу рунду, другу видео-конференцију на којој ћемо моћи са британском страном партнерски да разговарамо о закључењу једног таквог свеобухватног споразума", наводи Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине туризма и телекомуникација.

У Министарству кажу да у досадашњим разговорима нема назнака да би новим споразумом српски извозници могли да изгубе погодности које су уживали старим споразумом.

Све ће се знати у наредних неколико месеци, када се очекује да буде потписан нови споразум.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво