Читај ми!

Грубишић за РТС: Битно је поверење јер снижава ризик у пословању

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић рекао је за РТС да је неопходно вратити пољуљано поверење. Када имате неизвесност, онда не инвестирате, него чекате стабилнија времена и бољу предвидивост, истакао је Грубишић.

Онлајн форум на Давосу трајаће пет дана. Организатори кажу да је ова година пресудна за глобалну економију.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић рекао је да је кључно питање ризика из угла свих актера у економском амбијенту, поготово инвеститора, које плаши велика неизвесност, а када имате неизвесност онда не инвестирате, чекате стабилнија времена и бољу предвидивост.

"Из тог угла, сви ми који улажемо новац, али и обично становништво које троши новац, све то покреће привредни раст, све је то кружни ток, али потребан је мало стабилнији амбијент, треба вратити пољуљано поверење и то је кључно", рекао је Грубишић.

Према његовим речима, то ће бити централно питање уз теме о климатским променама, о социјалној и економској једнакости, праведнијем друштву, што су иначе теме Давоса, овога пута треба да се говори о дијалогу из срца. Грубишић каже да то лепо звучи.

Говорећи о томе колико су важне поруке које пошаљу политичари и корпорације које запошљавају велики број људи, али и како трасирати пут економије ове године, Грубишић каже да је важно чути главне актере и повратити пољуљано поверење.

"То сви прате јер су све стандардне мере прошле године искоришћење и то није допринело повољнијем расту у очекиваној мери", рекао је он.

Политика јефтиног новца је учинила своје.

"Сви председници ЕЦБ, гувернер Феда, дали су поруке да новца има довољно, и то колико год треба, наштампали су и убризгали у економски систем кроз куповину хартија од вредности, корпоративних обвезница, директно огромне до сада незабележене износе новца, али све то није довољно у складу са ризиком који се осећа на тржишту", указао је Грубишић, указујући да новац никад није био јефтинији.

Напомиње и финансијски ризик из угла држава које су се доста задужиле кроз обвезнице. 

"Битно је поверење јер снижава ризик, то је потребно приватним инвеститорима, није довољно да само држава инвестира – она покреће, даје замајац у опоравку и подизању привредног раста, али морају да се надовежу приватне инвестиције. Све ове поруке важе и за Србију", закључио је Грубишић.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи