Читај ми!

Ледени дани повећали продају огрева – стоваришта пуна, а цене чак и ниже

Ледени дани подстакли су продају огрева. Стоваришта су пуна, а цене старе. Пелет је чак јефтинији за 10 одсто него у истом периоду прошле године. Занимљиво је да многи снабдевачи, по узору на друге трговце, нуде огрев по сниженим ценама.

Температура испод нуле покренула је и машине и раднике на стовариштима. Најбоље се продаје огрев у џаковима, јер је најпрактичнији за превоз. Џак угља кошта од 600 до 900 динара у зависности од врсте, а паковање брикета до 220 динара.

"Неко се надао, неко није овој хладноћи, како ко. Није се имало", каже Љубивоје Ружић, радник на стоваришту у Краљеву.

Дејан Николић додаје да људи долазе и купују пет, три или два џака, као и да угља има довољно.

"Највише се тражи огревно дрво и пелет. Цене су непромењене, људи докупљују по тону, две, они људи који нису купили огрев у довољним количинама", наводи Саша Петровић из стоваришта огрева у Београду.

Понуда, кажу, одавно није била боља, јер су се због пандемије и произвођачи окренули домаћем тржишту, а то утиче и на цену. У поређењу са јануаром прошле зиме, тона пелета јефтинија је у просеку за 20 евра.

"Пелет, он је 22.000. То је сада зимска акција коју смо покренули пре месец дана, ту је џак пелета 340 динара. Класа А1 то је чиста буковина, а А2 је мешавина букве, јеле и бора", објашњава Ивица Серенчеш, стовариште у Сомбору.

Календарски на половини смо грејне сезоне, али су због ковида људи више у кући, па се залихе тање. Без обзира на већу тражњу, понуда је добра, па се може очекивати да снабдевачи снизе цене и пре уобичајеног пролећног појефтињења огрева.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара