Читај ми!

Стевановић: Очекујемо и у 2021. тренд раста економије

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић, изјавио је за Први програм Радио Београда да су привредне активности из претходних година омогућиле да домаћа привреда, у односу на друге, можда буде отпорнија, сналажљивија и виталнија на последице пандемије ковида, што би у наредном периоду требало да потврди и званична статистика.

Стевановић је прецизирао да домаће и иностране анализе потврђују да је Србија, у протеклој години, била најуспешнија, односно број један, у Европи, када је о расту економије реч.

Према његовим речима тиме су створени услови да српска привреда, на почетку 2021. године, обезбеди добру стартну позицију за реализацију очекивања и пројекција, као домаћих тако и иностраних, а које се односе на раст привреде, привредни развој и раст БДП-а. 

То ће нам, констатује државни секретар, омогућити да будемо први у Европи, али и да се наша економија врати на позиције које је имала пре ковида, а које би требало да има и у текућој години.

Последице короне су пад индустријске производње, видљиве су и у прерађивачкој индустрији што је резултирало падом извоза, али и поремећајем у екстерној тражњи и глобалном ланцу снабдевања. Забележен је и пад увоза, наводи Стевановић. 

Додаје да постоје привредне гране које су претрпеле негативне ефекте, пре свега сектор услуга у области угоститељства, хотелијерства, превоз путника, затим аутомобилска индустрија, индустија текстила и коже, гуме, обуће.

Раст су забележиле прерађивачка индустрија, превасходно производња хране, хемијска и фармацеутска индустрија. 

"Упркос последицама пандемије имамо разлога да будемо задовољни јер смо сачували запосленост, тренд запослености није доведен у питање, отворено је, од марта до новембра, нових 60.000 радним места", каже државни секретар Министарства привреде.

Стевановић каже да Министарство привреде није обуставило реализацију ни једног инвестиционог субвенционисаног пројекта, настављена је реализација свих који су најављени и за које су уговори потписани, али и да су због екстерних дешавања реализације неких пројеката незнатно пролонгиране. 

Прецизирао је да је сав новац пројектован за подстицај, односно субвенционисања нових, инвестиција готово потрошен прошле године. 

За ту сврху, у текућој години, издвојено је више од 15 милијарди динара. Наставићемо да, кроз кредите, субвенционишемо сектор малих, микро и средњих предузећа и предузетника, потврдио је Стевановић. 

Указао је да ће доминантан део средстава од две милијарде динара бити искоришћен за програм опреме који се спроводи у сарадњи са пословним банкама. 

Преко Фонда за развој реализоваће се развојни програм, ту су и "старт ап" кредити. 

Женско предузетништво је новина и имаће снажну подршку Министарства привреде.

За привреду ће, констатује државни секретар, посебно значајна бити и сарадња са Европском инвестиционом банком, наша привреда располагаће са 200 милиона евра за мала и средња предузећа.

Једна половина ће бити намењена инвестиционим улагањима под врло повољним условима, а друга за ликвидност и обртна средства.

Приватизација ће бити настављена, Министартсво привреде са партнерима из ЕБРД, приводи крају израду документације Стратегије политике државног власништва којом ће приватизација и осталих привредних друштава и предузећа, која су у већинском државном власништву, ставити под један кров и дефинисати политику решавања тог сектора, пре свега кроз увођење модела корпоративног управљања од ЈП, предузећа из портфеља приватизације и других стратешки важних предузећа. 

То ће бити, према речима Стевановића, још један додатни замајац за позитивна фискална кретања, додатно ће се унапредити приходна страна буџета, биланси предузећа ће се унапредити, а дивиденде које припадају дрежави ће бити веће. 

"Надам се да ће то бити позитиван импулс за економију, мислим да ћемо тренд најбољих у Европи задржати и у 2021. години. Држава ће и у текућој години бити партнер привреде, трудићемо се да потребе привреде сагледамо на адекватан начин", каже државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић у интервјуу за емисију Магазин недељом Првог програма Радио Београда и истиче да ће домаћа привреда на државу и систем моћи да рачуна и у овој години. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво