Читај ми!

Генерални директор НИС-а о цени нафте у 2021.

У години пандемије која је уздрмала и нафтне компаније широм света, НИС је успео да обезбеди стабилност снабдевања и реализовао кључне инвестиције. Отврањем "Дубоке прераде", Рафинерија Панчево је постала водећи прерађивач нафте у региону. Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев говорио је за РТС о пановима за 2021. годину.

Бизнис планом за ову годину вредним 21 милијарду динара, НИС најављује нова улагања.

– Ми ћемо наставити да улажемо у рафинерију. Следећи важан пројекат је модернизација постројења каталитичког крекинга, који ће омогућити производњу додатних производа, укључујући и већу производњу пропилена. Тај пројекат вредан је 80 милиона долара и урадићемо га у наредним годинама.

Са "Дубоком прерадом" возачима гарантујете европски квалитет којих деривата?

– Ми већ дуго, од прве модернизације рафинеријског комплекса 2012. године, производимо бензин и дизел европског квалитета. Наставићемо њихову производњу и убудуће, а "Дубока прерада" нам омогућава да добијамо веће количине горива која имају највећу вредност на тржишту. Комплекс "Дубоке прераде" има и еколошке бенефите – престали смо са производњом мазута са високим садржајем сумпора и смањили емисију штетних материја у атмосферу, што ће унапредити еколошку слику не само Панчева већ целе наше земље.

Возачима обећавате најквалитетније деривате, међутим, возаче занимају и цене, шта се прогнозира?

– Ова година је управо показала да нико не може да прогнозира цену нафте. Реч је о глобалном тржишту које зависи од огромног броја фактора. Ми, на пример, увозимо две трећине нафте коју прерадимо, а свега једну трећину производимо у Србији. Због тога зависимо од кретања цена на светским тржиштима. Ипак, повећањем ефикасности рада и смањењем трошкова компаније очували смо стабилност и цена и домаћег тржишта.

Како је ковид 19 утицао на пословање НИС-а, шта су даљи планови компаније?

– Сам ковид 19, уз макроекономске околности на глобалном нивоу, доста негативно је утицао на компанију. Пад цена нафте, ограничења која су била уведена у земљи, имала су велики економски утицај. Ипак, компанија је наставила са остваривањем кључних инвестиционих пројеката и у периоду јануар–септембар прошле године, инвестирали више од 20 милијарди динара. Такође, ослањајући се на интерне ресурсе, обезбедили смо редовне плате за све запослене, исплатили смо дивиденду за наше акционаре – за 2019. годину. Најважније је што смо у изазовном периоду очували стабилност компаније на тржишту уз бригу о здрављу запослених и потрошача.