Сарадња привредне коморе Србије и Грчке

Представници Привредне коморе Србије и Грчке разговарали су о успостављану сарадње те две асоцијације у области пољопривреде, трговине, туризма и грађевинарства.

Грчки привредници посетили су Србију да би се упознали са стањем појединих привредних сектора обе земље, разменили искустава и испитали могућности за унапређење сарадње.

Секретар Удружења ПКС-а за пољопривреду Милан Простран рекао је да Србија са Грчком годишње има пола милијарде долара робне размене и да ће и даље сарађивати са Грчком у области увоза јужног воћа, поврћа, рибе, меса, млека и других производа.

Простран је истакао да Србија има шта да понуди Грчкој, а то су жито, кукуруз, палета за производњу сточне хране, месо, млеко, млечне прерађевине, малине, купине, кондиторски производи.

Према његовим речима, Грци би у Србији требало да улажу у пластенике за узгој одређених пољопривредних култура, који у њиховој земљи не могу да се узгајају, као и да уђу на српско тржиште када је реч о изградњи путева, хотела...

Простран је додао да Србија има проблеме да пласира поједине производе у Грчку, као што су месо и прерађевине и млеко и млечне прерађевине, јер је та земља чланица Европске Уније.

Представник привредне коморе Грчке Александрос Пасхос истакао је да у Србији већ послује велики број грчких фирми и да је та сарадња плод традиционалног пријатељства српског и грчког народа.

Пасхос је казао да је Грчка велики произвођач рибе, јужног воћа - мандарина, поморанџи, кивија, маслина и грађевинског материјала.

Пожелевши брз улазак Србије у ЕУ, он је домаћим привредницима, када се испуне услови за то, понудио помоћ у различитим програмима ЕУ, у које је грчка комора већ укључена.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво