Читај ми!

Како уштедети новац – да ли је "немам од чега" само изговор

Разговор о штедњи код многих људи изазива осећај нелагоде због тога што нам то често баш и не полази за руком. Стручњаци процењују да већина грађана не разуме како се долази до уштеде и да је реченица "Немам од чега" најчешће само изговор. Финансијски саветник и уредник портала "Каматица" Душан Узелац објашњава како можемо да постанемо економичнији и да ли је баш свако од нас способан за то.

Прво правило штедње гласи да је уштеда манифестација штедљивог понашања, а не пука аутоматска активност да се део прихода одвоји на страну. 

– Да би оставили 10 одсто, ми морамо са оних 90 да управљамо и управо је ту фокус, да успемо да управљамо са 90 одсто својих прихода. Да би на крају остало 10 одсто.

Питање које, готово неизоставно, следи, гласи: "Од чега да уштедим кад немам довољно"?

– Штедња нема никакве везе са количином пара које имате, штедња се односи на штедњу горива, штедњу струје, а уштеђен износ је само манифестација тог штедљивог понашања и то је оно што је, опет понављам, битно да се разуме.

Да бисмо уштедели, прво морамо да савладамо управљање финансијама, а то значи да оно буде контролисано, као и наше емоције које нас уводе у финансијске изазове.

– Ту је евидентан проблем на управљању финансијама, што је корак испод штедње, штедња је напредна вештина управљања финансијама и није могуће сви да штеде, иако сви мисле да је то, да кажем, аутоматска процедура.

Да ли то значи да не можемо баш сви да научимо да штедимо?

– Они који нису савладали управљање финансијама не би смели ни да размишљају о штедњи, зато што би их тада то само мучило, то би их болело, баш би их болело што им неко спомиње штедњу, а они се једва сналазе да превазиђу месечне трошкове.

Шаблон штедње не постоји. Некима је лакше да одвоје са стране на почетку месеца и да замисле да тај новац не постоји.

– То је онако најпластичнији и најједноставнији приступ штедњи и ако успеју до краја месеца да издрже и да не посегну за тим новцем, онда су успели да уштеде. Ако не успеју можда ће мало да узму, можда ће све да узму али ето, то је један од покушаја.

Ефикаснији начин је да управљате тим делом трошкова.

– Ви напишете колико ћете пара потрошити тај месец и да испланирате. Када испланирате све што можете да испланирате, верујте, финансије итекако могу да се испланирају, све финансијске ствари могу да се испланирају. Чак и оне које не могу да се испланирају, могу да се испланирају у смислу буџета за непланиране ствари и тек тада када се суочите са тим колико имате и шта желите да потрошите, тада можете и да видите, буквално да видите, где је ваша уштеда и колико уопште можете да уштедите.

Овонедељна занимљивост о штедњи односи се на једну забавну статистику.

– Што смо старији, то смо свеснији штедње и врло је просто, што смо старији све нам мање треба тих неких ствари да нам испуни живот. Старији људи немају потребу за новим телефоном сваке године, ни  да се гардероба сезонски обнавља, док је млађе људе лакше убедити да се понове и врло, врло су агресивне кампање потрошачке да узму део нашег буџета.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи