Орион телеком прва домаћа фирма у Државном дата центру

Дан после компаније ИБМ с којом је Државни дата центар у Крагујевцу потписао први комерцијални уговор исти такав уговор потписан је са једном домаћом компанијом.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић и директор Орион телекома, Слободан Ђиновић потписали су данас уговор о смештању опреме којим ова телекомуникациона компанија постаје још један комерцијални корисник Државног дата центра у Крагујевцу.

Државни дата центар у Крагујевцу је изграђен по највишим техничких стандардима тако да испуњава највишe захтеве поузданости за класу 4 према EN 50600, са "2N" редундансом, што значи да сви битни системи који се односе на телекомуникационе везе, енергетско напајање, хлађење ИТ опреме и безбедност имају резерву, па је сигурност и непрекидност рада максимално обезбеђена.

„Због свега овога, Државни дата центар има посебан државни али и регионални значај, јер пружа прилику да се, осим подизања капацитета и унапређења квалитета еУправе Републике Србије, привуку и велики комерцијални корисници, као и да се одавде пружају услуге у региону" изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

У Државном дата центру у Крагујевцу биће смештена и прва државна платформа за вештачку интелигенцију која ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартапима. То значи да ћемо поред ИКТ инфраструктуре имати и AI инфраструктуру за развој нашег дигиталног друштва, да они који желе да се баве развојем ИТ производа неће морати да брину о инфраструктури, већ само о ономе што их директно занима - развојем софтвера и апликација.

Слободан Ђиновић, директор Орион телекома је рекао да му је драго што је Орион телеком други комерцијални закупац капацитета Дата центра који је поставио нове технолошке стандарде не само у Србији већ и у региону.

„Данас смо потписали уговор о закупу капацитета Државног дата центра који се отвара у Крагујевцу. Орион телеком је компанија која прати најновије технолошке промене и прилагођава им се, тако да сви наши корисници добију најбољу и најсигурнију услугу. Данашњи уговор се односи на примарни backup са другим етинтетом. Драго нам је што је држава инвестирала у ИКТ инфраструктуру која је основа за следећу етапу развоја telehousing-а и cloud сервиса која ће чинити преко 80% ИКТ тржишта у будућности", изјавио је Ђиновић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво