Читај ми!

Извоз јунећег меса значајно увећан, какве су цене и где се извози

Цена товне јунади се стабилизовала и износи од 180 до 220 динара, зависно од територије, каже за РТС Ненад Будимовић из ПКС. Додаје да је ове године извезено 12.000 живих јунади и 3.500 тона најквалитетнијег меса у Турску.

Откупљивачи цмањују цене пред истек рока за продају јунади уз државне подстицаје од 20.000 динара. Према информацијама из откупних станица, за јунад Холштајн расе произвођачима се тренутно нуди 150 до 160 динара по килограму, уз рок испладе од 30 до 60 дана.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС Ненад Будимовић рекао је за РТС да се Холштајн раса користи за производњу млека, а не за месо.

Међутим како истиче, ако се гледа цена товне јунади, подаци говоре да су цене од 180 до 220 динара, зависно од тога да ли је реч о југу ли северу Србије.

Будимовић је навео да су се цене стабилизовале јер је велики број живе јунади извезен ове године.

Рекао је да је око 12.000 живе јунади отишло у Црну Гору, Македонију, Албанију и БиХ. Тако се на неки начин компензовао вишак који је у једном тренутку био заступљен на тржишту Србије.

Будимовић истиче да се највише извози товна јунад, а да се Холштајн раса не извози.

Додаје и да није циљ да се извози жива јунад него месо. Како каже, за првих девет месеци ове године 3.500 тона најквалитетнијег меса је отишло у Турску, што је у поређењу са прошлом годином неколико стотина пута више.

Ипак, наводи да, када не може да се реализује извоз меса, добро је и да жива стоа може да оде. Каже и да су далеке дестинације опција за извоз, али да би се требало фокусирати и на Европу. 

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи