Читај ми!

Србија рефинансирала најскупљи дуг емитовањем нове обвезнице

Република Србија успешно се вратила на доларско тржиште хартија од вредности, након седам година паузе, ради превременог откупа обвезница из 2011. године.

Након презентације остварених макроекономских резултата Републике Србије пред међународном инвестиционом јавношћу, као државе са најмањим падом економије у Европи и највећим очекиваним растом у следећој, приступило се прикупљању понуда за нову емисију обвезница у вредности од 1,2 милијарде долара.

"Остварена је тражња од преко шест милијарди долара од стране више од две стотине респектабилних, пре свега америчких и британских фондова, осигуравајућих кућа и банака, што је пет пута више од понуђене вредности емисије. Све то показује велико поверење инвеститора у реформe којe спроводи Влада Републике Србије у области економиje и jавних финансија" - рекао је министар финансија Синиша Мали.

Нове десетогодишње обвезнице су емитоване у износу од 1,2 милијарде америчких долара по купонској стопи од 2,125 процената и стопи приноса од 2,35 одсто, што су до сада најниже каматне стопе, односно најбољи услови које је постигла за финансирање у доларима.

Oстварена стопа је седам пута нижa од стопе претходно издатих обвезница из 2011. године, што је уједно и био циљ нове емисије.

Обвезнице ће бити листиране на Лондонској берзи.

"Искористили смо повољне услове, најбоље у овој години, како бисмо још једном изашли на међународно финансијско тржиште и скупљи дуг заменили много јефтинијим. Такође, ово је најмања каматна стопа коју је наша земља икада добила на тржишту капитала", рекао је министар финансија.

Он је додао да се средствима нове емисије отплаћује 900 милиона долара обвезница емитованих 2011. године, од укупно 1,6 милијарди долара колико доспева у септембру 2021. године.

"На овај начин Србија је успела да већи део обвезница превремено отплати још ове године, уштеди на отплати камата следеће године и тако смањи укупне потребе за финансирањем у 2021. години, како бисмо што снажнији и спремнији дочекали наредну годину", истакао је Мали.

Превременом отплатом доларских обвезница средствима нове емисије, учешће јавног дуга општег нивоа државе у БДП-у, остаје на раније пројектованом нивоу, испод 60 одсто.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи