Читај ми!

Почетак рада постројења "Дубока прерада" у Панчеву

Председник Александар Вучић изјавио је да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, пошто је постројење "Дубока прерада", кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, почело с радом.

Постројење је, притиском на тастер, покренуо председник Вучић, након што су генерални директор "Гаспромњефта" Александар Дјуков и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић деактивирали сигурносни систем, у командној сали рафинерије.

Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, на простору ширем од бивше Југославије.

"Све на простору бивше Југославије не може да се мери с овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације", рекао је Вучић.

Како је додао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке.

Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту.

Констатовао је да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

"То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата", поручио је Вучић на свечаности у Панчеву.

Руси "широм отворили врата" за договор о "Петрохемији"

Председник је изјавио да је данас постигнут договор са представницима "Гаспромњефта" да се формирају стручни тимови, који ће размотрити приватизацију "Петрохемије".

"Још једна важна вест за грађане. Знате да смо са ММФ-ом и Светском банком већ годинама имали проблеме због Петрохемије и данас смо не само одшкринули већ широм отворили врата договору са 'Гаспромњефтом'", рекао је Вучић.

Захвалио је генералном директору "Гаспромњефта" Александру Дјукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.

"У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо близу да нађемо решење и за њих и за хемијску индустрију Србије. Зато ће Дјуков данас, а ми до сутра, формирати радну групу, најбољи тим, да то решимо заједнички са Русима", истакао је Вучић.

Каже да је то велика ствар за Србију, али да није лак задатак за НИС, нити за нашу државу.

Уверен сам да заједнички то можемо да направимо, додао је Вучић.

Харченко: Енергетски сектор темељ партнерства Србије и Русије

Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али је водећа грана тог партнерства енергетски систем, изјавио је данас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и додао да отварање постројења "Дубока прерада" у Панчеву то и доказује.

Амбасадор истиче да он не зна ни за једну енергетску компанију у региону и Европи да у садашњим околностима пандемије и неповољној ситуацији на тржишту наставља развој и завршава најважније пројекте као што то ради НИС.

"Србија и Русија имају безброј грана на којима се темељи њихово партнерство, али водећа грана тог партнерства је енергетски сектор", истиче амбасадор и додаје да сваки облик сарадње између две земље није могућ без добрих односа у политичкој сфери.

Дјуков: Побољшање прераде нафте до 99 одсто

Постројење "Дубока прерада" Рафинерије у Панчеву, која је данас пуштена у рад, побољшаће прераду нафте до 99 одсто, смањиће загађење и побољшаће позицију Србије и НИС-а на тржишту, рекао је данас председник УО "Гаспромњефта" Александар Дјуков.

Подсетио је да су у јесен 2017. године најавили почетак изградње постројења "Дубоке прераде" у Панчеву и да је данас, за три године, тај посао успешно реализован.

Генерални директор НИС а. д. Нови Сад Кирил Тјурдењев каже да отварање постројења "Дубока прерада" представља велики искорак НИС-а и нову еру у капиталном инвестирању те компаније.

Истиче да је модернизација НИС-а стратегија руководства компаније које води ка унапређењу пословања и ширењу радних места. 

Пројекат вредан више од 300 милиона евра 

Пројекат је модернизовао рафинерију и повећао ефикасност прераде, а вредан је више од 300 милиона евра.

Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта "Дубока прерада" Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернијих и "најзеленијих" у региону.

Почетак рада "Дубоке прераде" доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањење емисија гасова и прашкастих материја у ваздух. На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева већ и целе Србије.

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије.

Поред тога, на новом постројењу запослена су 63 домаћа стручњака. Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса.

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије.

У изградњу новог комплекса "Дубока прерада" уложено је више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија "Гаспромњефт" и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво