Читај ми!

Мали: Дефицит буџета последица борбе са пандемијом

Изградња и опремање ковид болница, општа обнова болница и домова здравља као и помоћ здравственим радницима главни су разлози што овогодишњи дефицит у буџету износи 8,75 одсто уместо 0,5 одсто колико је било планирано, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је на седници скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава навео да иако је дефицит на први поглед велики он је мањи него у многим развијеним земљама.

Поменуо је дефицит у Великој Британији од 16,5 одсто, те у Француској, Шпанији и Италији, где је, каже, већи од 10 одсто.

"Kод других је и раст јавног дуга у односу на БДП огроман и креће се и до 157 одсто у Италији, Америка је прешла 100, док код нас не прелази 60 одсто", навео је министар финансија. Пројекција за 2021. годину јесте да имамо дефицит од три одсто и да он буде испод 60 одсто учешћа у јавном дугу", рекао је Мали.

Оценио је да је улагање ове године било исправно јер се улагало у јавне инвестиције, путеве, болнице и слично и најавио да ће и у буџету за 2021. годину бити веће јавне инвестиције.

Указао је на то да се држава добро борила са пандемијом и да је већ у априлу усвојен први ребаланс буџета.

"Kако директно тако индиректно уложено је око 5,8 милијарди евра, или нешто више од 12 одсто домаћег бруто производа за помоћ привреди. То је обезедило да немамо црне сценарије у земљи којих је било у неким земљама", сматра министар.

Помоћ се састојала од уплата минималних зарада за више од милион радника, одлагању уплата пореза и доприноса, мораторијуму на отплату кредита.

Затим помоћи кроз Фонд за развој која је још у току, кроз гарантну шему где су од предвиђене две милијарде евра утрошене 1,4 милијарде.

Пројекција је да ће раст БДП износити минус један одсто што је, према његовим речима најбољи резултат у Европи.

Мали је изјавио да је ребалансом овогодишњег буџета предвиђено 1.291 милијарди динара прихода, 1.774 миљарди расхода те ће дефицит износити 483 милиона динара или 8,75 одсто.

Министар финансија је рекао и да је у ситуацији пандемије мало земаља радило на побољшању стандарда грађана а код нас је у тој области урађено доста.

У том смислу навео је повећање плата здравственим радницима од пролетос, једнократну помоћ по 10.000 динара колико ће добити до краја године, затим једнократну помоћ пензионерима и свим грађанима.

Рекао је и да ће од 1. јануара следеће пензије бити веће за 5,9 одсто а пошто се инфлација креће између 1,5 одсто и два одсто, реално повећање пензија биће око четири одсто.

"Циљ нам је да плате из године у годину расту и то и постижемо", истиче министар.

"И у јануару наредне године биће повећања плата у јавном сектору а тек ћемо да видимо за колико", рекао је Мали.

Садашњи ребаланс је према његовим речима прелазни корак ка буџету за следећу годину када ће такође бити великих изазова јер је корона и даље ту и утицаће и на нашу и на глобалну економију.

И следеће године улагања у капиталне инвестиције 

Мали је најавио да ће се и следеће године наставити са улагањима у капиталне инвестиције и навео да ниједан страни инвеститор који је намеравао да дође овде није одустао.

Подсетио је да је ове године више од 65 одсто директних страних инвестиција на Западни Балкан дошло у Србију, што за првих девет месеци износи 1,9 милијарди евра.

Мали је навео да је у ребалансу који је пред посланицима, за опремање две ковид болнице намењено 2,8 милијарди динара а за изградњу болница у Београду и Kрушевцу 6,1 милијарда динара, при чему ће болница у Београду имати 1.000 кревета а она у Kрушевцу 500.

 

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се