Читај ми!

Како продати Центар "Сава" – непроцењива вредност и стотине милиона дуга

Град Београд заказао је 9. новембра још једну, трећу, продају јавним надметањем Центра "Сава". Сада је почетна цена 17,54 милиона евра, што је 10 милиона евра мање него у првом покушају продаје једног од симбола Београда. До сада није било заинтересованих, а од будућег купца се очекује да у обнову конгресног центра који заузима готово три хектара грађевинског земљишта, уложи најмање 50 милиона евра у року од пет година.

Када би се Центар "Сава" продавао према свом си-вију, вредност би била непроцењива. Према тржишним критеријумима вредност је упитна па град Београд упорно, за сада безуспешно, тражи купца.

Иако има само 80 запослених, списак дугова Центра дугачак је колико и ходници у здању.

"Највиши су према Пореској управи, негде око 600 и нешто милиона основице и 300 милиона на име камате. Такође, дуг према топланама око 102 милиона. Имамо градску чистоћу око 12 милиона, стари дуг за струју камата на камату око 13 милиона, али град нам плаћа", наводи Ђорђе Мазињанин, в. д. директора Центра "Сава".

Градски завод за вештачење последњи пут проценио је вредност Центра пре 11 месеци, и то према трошковној методи. У заводу кажу да компаративна метода процене није могла да се примени јер тај објекат није било могуће упоредити са сличним.

"У том тренутку Центар ‘Сава’ вредео је 75 милиона евра. У том тренутку, што не значи да би сада та процена била та, јер су се у међувремену десила и померања на тржишту и у пословању и због короне, и сигурно да су приходи мањи а да се расходи нису смањили сигурно", напомиње Владо Секулић из градског Завода за вештачење.

Где је купац и има ли га уопште? 

Али расправе о вредности и цени Центра "Сава" нису се смањиле. Многи су као купца видели компанију "Делта", која је у близини подигла хотел.

Али купца до сада није било, а да ли ће га бити 9. новембра зависи од спремности купца, тржишта или нечег трећег.

"Имајући у виду да преко 60.000 метара корисног простора, преко 400 гаражних места и преко три хектара земљишта које се налази на грађевинској парцели, то је изузетно повољна куповина. Међутим, треба узети у обзир и другу страну, треба видети билансе Сава Центра за које имамо у виду да су неуспешни. Наравно, нико ко инвестира у некретнине не жели да купи губиташа", сматра консултант за некретнине Драган Милетић.

Добра ствар је, каже, што је Центар "Сава" у процесу добијања статуса културног добра, тако да се може очекивати да ће будући власник инвестирати у исту намену. 

Историјат Центра "Сава" 

Центар "Сава" изграђен је на иницијативу Јосипа Броза Тита. Прва фаза саграђена је рекордном брзином за скуп Конференције за европску безбедност и сарадњу 1977. године.

Од тада је објекат архитекте Стојана Максимовића везао судбину за велику Југославију, а Београд у више наврата поставио у центар света.

Од самита КЕБС-а, несврстаних, конгреса Европске банке за обнову и развој, па до спектакла и гостовања великана.

Боби Фишер је баш ту репризно одиграо шаховски меш са Борисом Спаским 1992. године, у јеку санкција Србији и Црној Гори. То је био инат властима САД чији је Фишер био држављанин и који је платио губитком држављанства.

Центар "Сава" ће остати симбол града који воли да се инати, па ће његових чак 110.000 сијалица вероватно и даље сијати.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво