Читај ми!

Гувернерка НБС: Грађани више не морају да брину о стабилности курса и инфлацији

Стабилност динара више никога не брине, а што је најважније ни стране инвеститоре који улажу новац у Србији, рекла је за РТС гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Гувернерка НБС каже да је по први пут незадовољна пројекцијом раста од -1,5 одсто који је за нашу земљу дао ММФ.

"НБС је изашла и то са конзервативном проценом раста од -1 одсто. Наши подаци су достипни ММФ-у у сваком тренутку и веродостојни су. Међутим, ММФ је рекао да не може да иде мимо процена своје институције. Чињенице којима располаже НБС о опоравку привреде није пројекција већ стање са којима располажемо и ми и они", рекла је гувернерка Јоргованка Табаковић гостујући у Јутарњем дневнику.

Многи су сумњали да ће се аранжман са ММФ-ом одржати а сада смо на крају другог саветодавног аранжмана, навела је Јоргованка Табаковић и подсетила да је због јединствене фискалне политике и сарадње свих институција на том пољу добила назив "чуваркућа".

"Трошити колико зарађујеш је јединствена и усаглашена финансијска политике свих институција а пре свега Владе и НБС-а. Због тога стабилан динар више никога не брине а што је најважније ни инвеститоре који овде улажу новац", нагласила је Табаковићева.

Гувернерка је рекла да су, закључно са септембром, страни инвеститори уложили 1,8 милијарди евра а пројекција је да ће до краја године то бити и 2,3 милијарде.

Када је реч о јавном дугу, он неће прећи 59 одсто, истакла је гувернерка нагласивши да се води рачуна и о дугу и о стабилности динара, као и о инвеститорима.

"Јединствено деловање Владе и НБС испоручује грађанима стабилност да не брину о курсу, о инфлацији и да Србија буде место у коме се радо живи, а то је могуће само ако се води рачуна и о јавном дугу али и о инвестирању", истакла је гувернерка НБС. 

Говорећи о ненаплативим кредитима, Јоргованка Табаковић је рекла да је наша земља међу најбољим, јер има само око 3,5 одсто проблематичних кредита.

"НБС има механизме да помогне банкама да тај ниво одрже. Уз то смо стимулисали банке да дају и привреди динарске кредите са каматама које су се практично изједначиле са оним за девизне кредите", рекла је Табаковићева.

Нажалост, према речима гувернерке, банке нису прихватиле препоруку и да смање учешће за стамбене кредите са 20 на 10 одсто.

"Само једна банка, и то домаћа, пружа услугу грађанима да подижу стамбене кредите са учешћем од 10 а не 20 одсто. Очигледно да банке сматрају да довољно зарађују од других услуга али дугорочно то за банке неће бити добро јер морају да се боре за своје клијенте", истакла је Табаковићева.

Према њеним речима данас управо захваљујући домаћој Дина картици грађани и у местима где нема поште, банке или банкомата могу да подигну готовину на НИС-овим пумпама.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво