Читај ми!

Европа масовно обнавља зграде и ми морамо да пожуримо

Европска комисија објавила је Стратегију масовне обнове зграда у Унији како би само наредне деценије из њих смањила емисије штетних гасова за 60 одсто, а потрошњу енргије за 14 процената. Рачунају да ће енергетска обнова помоћи и у покретању привреде после пандемијске кризе ковида 19. И наша земља треба да следи те, све оштрије, директиве Уније.

У Европској унији више од две трећине зграда је енергетски неефикасно, па се с њиховом обновом мора пожурити. У земљама чланицама таквих старих објеката има чак 35 милиона, а њихова санација отвориће, кажу, 160 хиљада нових радних места.

"Деловање на постојећим зградама је један велики постицај за грађевинску индустрију. С обзиром да у Европи као и код нас се прави један посто нових зграда годишње и мање,  неопходно је да унапредимо постојеће зграде чиме се продужава њихов век" , каже Душан Игњатовић, професор Архитектонског факултета у Београду.

У нашој земљи зграде које немају изолацију троше и до пет пута више енергије од просека Уније.

Протеклих година у оквиру Владиног акционог плана енргетске ефикасности обновљено је 96 вртића,  школа болнца и других јавних устнова широм земље. 

"Да би грађани имали директну корист треба да формирамо фонд за енергетску ефикасност који ће бити као независна агенција. Имаћемо негде 10 милиона евра средстава из такси које скупимо годишње и плус помоћ ЕУ која ће нам у прве три године дати по 10 милиона евра", каже  Стевица Деђански, државни секретар у Министарству рудрства и енергетике.

Стратегија енергетске ефикасности Србије ту област означила је и као нови енергетски извор, који уз најмања улагања може да обезбеди највише додатне енергије. А корист је вишеструка.

"Смањење потрошње енергенат смањје увозну зависност и повећава сигурност снабдевања. Мањи удео трошкова за енергију у цени производа и услуга значи већу конкутентност домаће привреде. То би довело и до негативног утицаја на животну средину јер је познато да је енергетика један од највећих загађивача , каже  др Милан Гојак, професор Машинског факултета у Београду.

"Уштеде енергије, применом метода санације објеката се крећу од неких двадесетак одсто за нове објекте па до 70 посто за објекте који су прављени од танких зидова, значи лошег материјала са већим стакленим површинама и без термоизолације", каже Душан Игњатовић.

Стратегија Европске уније у том послу предвиђа нови изглед зграда назван "Нови европски Баухаус" - зграде морају бити не само угодне за становање, већ и архитектонски стилизоване.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи