Читај ми!

Вучић за РТС: По стопи раста, Србија прва у Европи

Према новој процени ММФ-а, Србија ће бити прва у Европи по стопи раста, поручио је председник Александар Вучић. Најавио је повећање плата у јавном сектору. Што се тиче формирања нове Владе Србије, каже да очекује да ће премијерка већ крајем ове недеље или најкасније у понедељак изнети како треба да изгледа нова влада.

Александар Вучић је рекао за РТС да ће ММФ за два дана званично објавити да ће раст привредне активности Србије у овој "корона" години бити свега минус 1,5 одсто, што ће нашу земљу, како истиче, ставити на прво место по расту у Европи.

Радиће се и на томе, како је нагласио, да раст буде нула, или 0,1, 0,2, да Србија буде једина земља у Европи са позитивним растом.

"До ове друге процене били смо други иза Литваније, сада по новој процени Србија ће бити најбоља у Европи по стопи раста. По стопи раста, Србија ће 2020. годину завршити као земља са златном медаљом, као прва у Европи", поручио је Вучић након видео-састанка са шефом делегације Мисије Међународног монетарног фонда Јаном Кејсом Мартејном.

Указао је да је "наша прва процена да имамо минималан али позитиван раст БДП-а у трећем кварталу".

"То је јако тешко јер смо у трећем кварталу били ужасно погођени корона кризом", додао је Вучић.

"Биће повећања плата у јавном сектору" 

Додао је да су покренули и разговоре о повећању плата.

"Ми смо данас са ММФ-ом први пут кренули у разговор око плата. Они су скептични, а ми смо инсистирали и показали смо довољно простора за повећање плата у јавном сектору", истакао је председник.

Што се тиче процента повећања, председник је указао да то не може да буде као претходних година. 

"Биће повећања плата. Не може то да буде у тако великом проценту као претходних година, али да имате повећања плата јесте готово невероватно у условима опште светске кризе, а да сачувате ниво јавног дуга и да покажете да је Србија једна од ретких земаља које иду напред и по том питању", истакао је Вучић.

Рекао је да би, ако би се то договорили, просечна плата порасла са 510-515 евра на 540 евра у марту.

"Гледаћемо да нешто више подигнемо плате поново медицинском особљу", најавио је председник.

Истакао је да жели да одлуку о повећању плата донесе уз подршку ММФ-а иако ускоро истиче аранжман.

"Ми ћемо ускоро преговарати о новом аранжману. То је политика Владе. Они су нам потребни за сигурност и стабилност инвестиција", указао је председник.

"Више и не реагујем на приче о међусобном признању" 

Председник се осврнуо и на дијалог са Приштином и сутрашњи долазак представника ЕУ за преговоре Мирослава Лајчака.

Упитан да ли је формирање ЗСО "црвена линија" за Београд, Вучић истиче да више и не реагује на приче о међусобном признању из Приштине, где то понављају "као папагаји".

Београд ће, како је поручио, дати све од себе, учествовати у дијалогу, разговарати о компромисном решењу, али Приштина мора да испуни оно што је потписано.

"Ми ћемо да чекамо, да покажемо стрпљење, да видимо када ће они да испунити своје обавезе из споразума 2013. године. Не брините, имаћемо довољно стрпљења", рекао је председник.

О формирању нове владе

Што се тиче формирања нове владе, каже да већ крајем ове недеље, или најкасније у понедељак, очекује да ће премијерка изаћи са тим како треба да изгледа нова влада.

Када је реч о коалиционим партнерима, указује да је то питање за премијерку и да ће о томе одлуку донети органи политичких странака које у томе учествују.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво