Читај ми!

Брнабић: Рекордно ниска незапосленост младих - 20,7 одсто

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је на крају другог квартала ове године незапосленост младих била 20,7 одсто, што је, каже, рекордно ниска незапосленост код те категорије грађана до сада. Држава је спремна да, поред две милијарде динара за програм "Моја прва плата" издвоји додатна средства за наставак тог програма, истакла је Брнабићева.

Ана Брнабић је истакла да је пре шест година незапосленост младих била чак 51,1 одсто.

"Србија и даље има огроман проблем са незапосленошћу младих. Међутим, крајем другог квартала ове године незапосленост младих дошла је до 20,7 одсто и то је рекордно ниска незапосленост", рекла је Брнабић новинарима.

Истиче да је то показатељ да се држава посветила младима, да остану у земљи и имају посао.

Брнабић каже да незапосленост младих опада у континуитету и изнела податак да је крајем 2018. износила 29,1 одсто, крајем 2019. године 25,5 одсто, а сада 20,7 одсто.

"Незапосленост младих континуирано опада и то је јако добро", поручила је Брнабић и додала да држава ни тим резултатом није задовољна и да ће наставити са политикама за запошљавање младих.

Теза да се бележи тренд смањења незапослености младих, јер они одлазе из земље је нетачна, зато што бележимо и тренд повећања запослености младих, изјавила је Ана Брнабић.

Како је рекла, не прати се само стопа незапослености, већ и запослености, а подаци показују да је укупно у Србији јасан тренд повећања запослености младих. 

Премијерка је рекла да су млади у периоду од јануара 2019. до јула 2020. године, у оквиру Програма пореских олакшица, основали 222 предузећа, а да прву годину пословања није преживело само њих осам.

На основу тог програма, наводи Брнабић, примећено је да се млади теже одлучују да отварају своја предузећа, али када их отворе, каже, много су успешнији од старијих који су, такође, део тог Програма.

Подсетила је да је држава 2018. године донела Програм посебних пореских олакшица за оне који су у последњих 12 месеци завршили средњу школу или факултет. 

"Много већи одзив привреде за Моју прву плату од очекиваног"

Председница Владе министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Привредне коморе Србије одржали су састанак са представницима удружења младих на тему програма "Моја прва плата" и програма запошљавања младих. 

Премијерка је позвала младе да се од данас пријаве за програм "Моја прва плата" и истакла да постоји много већи одзив привреде него што је то било очекивано, пошто је чак 10.295 компанија огласило 28.706 радних позиција.

Брнабић је истакла да ће 10.000 младих моћи да стекну преко тог програма прво радно искуство и тако превазиђу "кваку 22" са којом се сви суочавају, а то је проблем што послодавци када објаве оглас за радно место увек траже радно искуство.

"Све оне су објавиле 28.706 радних позиција, а од тога верификовали смо 22. 984 позиције оглашене преко програма Моја прва плата", додала је Брнабић.

Каже да је Моја прва плата одговор на велике критике младих и позив да држава мора да учини нешто и помогне да дођу до првог радног искуства.

"Сви смо били сучени са том ''кваком 22'' када послодавац тражи радно искуство и како доћи до тог искуства", рекла је Брнабић, нагласивши да је зато држава издовјила две милијарде динара за "Моју прву плату".

Премијерка истиче да је то велики новац који је ванредно издвојен иако се зебмља бори са ковидом 19.

Каже да од укупно 10.295 компанија учествује 8.537 послодаваца који су задовољили услове учешћа. 

Млади могу да искористе шансу и стекну радно искуство

Председник ПКС Марко Чадеж позвао је младе да искористе ову шансу, стекну радно искуство и унапреде своју радну биографију.

Рекао је да највеће интересовање влада за сектор услуга, а да је 70 одсто позиција предвиђено за кандидате са завршеом средњом школом, а 30 одсто за оне са високим образовањем.

Највише су тражени лекари, стоматолози, затим оглашено је и доста послова у области трговине, текстилне, неколико грана металске индустрије, прехрамбене, прерађивачке индустрије...

"Имамо велики број позиција и моја данашња порука младима је искористите ову шансу и почните да градите си-ви практично од данас и стичете радно искуство", поручио је Чадеж.

Стицање радног искуства каже, важно је јер ако после девет месеци не успеју да остану у фирми у коју сада буду примљени са тим искуством моћи ће лакше да се запосле на неком другом месту.

Самедин Ровчанин из Кровне организације младих рекао је да је тема данашњег састанка осим програма Моја прва плата било и стамбено збрињавање младих, решавање других проблема на локалу.

Рекао је да је важно што ће пријава кандидата у оквиру програма трајати месец дана како би сви који желе стигли да се пријаве и додао да је ово јако важна прилика за младе и први корак који не би требало да остане краткорочна мера и да ће допринети дугорочном смањењу незапослености.

Млади ће моћи да се пријаве до 8. новембра. 

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи