Мали за РТС: Деведесет девет одсто сам сигуран да ће плате у јавном сектору бити повећане

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да је 99 одсто сигуран да ће плате у јавном сектору бити повећане од 1. јануара наредне године. Додаје да ће се након разговора са ММФ-ом, у наредне две недеље, знати и колико ће то повећање бити.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се од 1. јануара повећава минимална цена рада, као и пензије за 5,9 одсто.

"Тема са ММФ-ом је да видимо како нам буџет стоји, какво ће бити повећање плата у јавном сектору. Сачекали смо септембар и октобар, 99 одсто сам сигуран да ћемо моћи да повећамо плате у јавном сектору", рекао је министар финансија.

Конкретније информације знаће се у наредних неколико дана, рекао је Мали:

"ММФ је ту у наредне две недеље, до краја њихове мисије знаћемо тачно како изгледа буџет за 2021. годину и колико ће бити повећање плата у јавном сектору."

Додаје да је сигуран да ниједна земља у Европи у овом тренутку не подиже плате и пензије, што, каже, довољно говори о "економској снази Србије".

Mинистар финансија наводи да је за нама тешка година те да је економска криза условљена пандемијом "највећа криза која је икада погодила цео свет".

"Србија се добро носи са тиме. Ми смо кроз снажан програм подршке привреди успели да спасимо привреду, нема те црне слике која је долазила из света, изгубљена радна места, то код нас немате. Сачували смо макроекономску стабилност", истакао је Мали.

Рекао је и да подршка Светске банке, ЕБРД-а, америчког ДФЦ-а показује да они "чврсто изграђене темеље".

"На новом мандатару је да оправда то поверење пред грађанима Србије", рекао је Мали.

"Избор нове Владе у наредне две недеље" 

Када је реч о избору нове Владе Србије, министар је рекао да ће цео процес око избора нове Владе бити завршен у наредне две недеље.

Мали најављује да ће почетком наредне седмице бити одржана још једна седница Председништва Српске напредне странке.

"Одмах након тога се улази у Скупштину, конституисање Скупштине, нови закон о Скупштини и Влади. Новог мандатара очекује избор нових чланова Владе, ко ће који ресор да води", додаје Мали.

Говорећи о јучерашњој седници Председништва СНС-а, Мали је рекао да је она протекла у у позитивној атмосфери, а разговор је био позитиван.

Каже да је Ана Брнабић права особа за суочавање са свим изазовима који чекају нову Владу, додајући да је Председништво једногласно подржало предлог председника Александра Вучића да Брнабићева води Владу.