ЕБРД објавио нове прогнозе пада БДП-а у региону, процена за Србију остала иста

Европска банка за обнову и развој продубила је пројекције пада бруто домаћег производа (БДП) за 2020. годину готово свим економијама у региону, осим Србији. ЕБРД је остао при својој прогнози из маја 2020. године да ће Србија имати најмањи пад БДП-а у региону од 3,5 одсто ове године, наводи се у септембарском извештају о регионалним економским изгледима. За следећу годину, Србији се предвиђа раст од 3 одсто.

Према предвиђањима ЕБРД-а, Црна Гора и Албанија ће 2020. године забележити највеће рецесије у региону од по девет процената, при чему је пројекција црногорског пада продубљена за један процентни поен, а за Албанију је непромењена у односу на мај.

Хрватска економија ће, такође, пасти више за 1,5 одсто него што је раније прогнозирано, и ове године ће забележити минус од 8,5 одсто, док се Словенији предвиђа пад БДП-а од 7,5 процената, за два процентна поена дубљи у односу на мајску пројекцију ЕБРД-а.

Босну и Херцеговину, Северну Македонију и косовску привреду очекује у овој години економски пад од пет одсто, предвиђа банка са седиштем у Лондону.

Што се тиче прогноза раста БДП-а за 2021, ЕБРД је срезао процене свим економијама у регону због неизвесности и негативних ризика везаних за потенцијално пооштаравање мера социјалне дистанце услед разбуктавања коронавируса.

Према новом извештају, ЕБРД предвиђа раст БДП-а Србије од 3 одсто идуће године, у односу на мајску пројекцију од шест одсто.

Банка је највише сасекла процену раста Албаније и Црне Горе у 2021. години.

Албанији сада предвиђа раст од 4,5 одсто догодине, за чак 7,5 процената мањи у односу на мајску прогнозу, а Црну Гору очекује за 5,5 процената мањи раст него што је предвиђано пре.

Такође је срезана прогноза раста Хрватске за 2,5 процентних поена и Словеније за 1,5 процентни поен, на 3,5 одсто за обе земље.

Према извештају ЕБРД, пројекција раста косовског БДП-а за 2021. годину је смањена за 3,5 одсто, док се за БиХ и Северну Македонију предвиђа раст од по три одсто, нижи за три односно за 2,5 процентних поена него што се процењивало у мају.

Како је наведено, цео регион Западног Блкана забележиће ове године пад од 5,1 посто, након чега ће идуће године успедити привредни опоравак од 3,4 процента.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво