ЕК: Раст пословног расположења и запошљавања у Србији

Оптимизам међу привредницима у Србији и њихова очекивања у погледу будућег запошљавања ојачали су у септемрбу 2020. у односу на претходни месец, показује истраживање Европске комисије које је објављено данас.

Индекс пословног расположења у Србији, који израчунава Комисија, попео се са 82,7 поена у августу на 89,8 бодова у септембру, показују резултати анкете објављени на званичном веб сајту ЕК.

Индикатор очекивања новог запошљавања код привредника у Србији такође је скочио са августовског нивоа од 102,1 бод на 109,6 поена у септембруи.

Знатно је побољшан пословни сентимент у српској индустрији, где је према показатељима Комисије, индекс напредовао са минус 3,1 поена у августу на минус 1,6 поена овог месеца, док су у сектору услуга пословна очекивања скочила са нивоа од минус 18,9 бодова прошлог месеца на минус 10,4 у септембру.

Раст бележи у септембру и индекс поверења српских потрошача на 6,2 поена у односу на августовских 4,0 бода, док је у сектору малопродаје пословно расположење прешло из минуса од 5,1 поена у августу на позитивну територију у септембру са индексом од плус 1,9 бодова.

Једино је међу компанијама из грађевинског сектора дошло до пораста песимизна у септембру, с обзиром на то да је пословно расположење спласнуло на минус 7,1 поен са нивоа од минус 3,2 бода у августу, показују резултати истраживања Европске комисије.