Галерија Белгрејд при крају, 2.850 радника гради Београд на води

Председник Србије Александар Вучић и председник компаније "Игл хилс" Мухамед Алабар обишли су завршне радове на изградњи објекта Галерија "Белгрејд" у оквиру пројекта "Београд на води".

Галерија "Белгрејд" биће највећа шопинг, забавна и гастрономска дестинација у региону. У питању је грандиозан тржни центар на самој обали Саве са 300.000 квадратних метара укупне површине 93.000 квадрата простора за издавање и 3.600 паркинг места.

У оквиру објекта биће 50 ресторана, као и биоскоп са више од 1.700 места.

Обилазећи грађевину, председник Србије је истакао да је градилиште "Београда на води" највеће у овом региону, а да на њему ради чак 2.850 људи.

Многи од њих су, каже, из иностранства, око 200 је из Турске, Индије, Филипина, из других земаља, јер у земљи нема довољно варилаца, тесара, ни многих других занатлија.

"Чак 2.850 радника на једном градилишту, импозантно је. И сами видите како ће за месец дана изгледати", приметио је Вучић.

Како је истакао, поносан је на то што пројекат "Београд на води", који је у почетку имао подршку 29 одсто наших грађана, сада подржава више од 70 одсто њих, као и на то што Београд постаје европска и светска метропола, која ће моћи да генерише још веће приходе за Србију, да привлачи све већи број туриста.

"Гледам како се сада и наши политички противници шетају 'Београдом на води'", рекао је Вучић. 

Истакао је да су 2013. кренули у остварење великог сна и подсетио да је још Милош Велики покушавао да спусти наше трговце и занатлије поред воде, али да је то било тешко пошто је наш народ увек бежао у брда.

"Велелепни део града са најлепшом променадом"

Председник наглашава да је место где је сада "Беогад на води" било једно од најружнијих у Београду и да је било потребно правно да се уклоне чак 573 објекта.

"Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. 

Обећавам да ћете за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу. 

Он је захвалио председнику компаније "Игл хилс" Мухамеду Алабару на свему што је до сада учињено, и истакао да ће Галерија бити готова за месец до месец и по дана.

"Још није готово, а већ изгледа предивно", приметио је Вучић.

"Мој посао је само да спремимо добар ватромет"

Он је истакао и да Кула Београд већ увелико напредује, иако су, каже, неки мислили да неће никада бити готова. Тражио сам и договорио са Алабаром да пре Светог Николе следеће године завршимо овај торањ, што значи за годину дана и два месеца највиша зграда Србије и југоисточне Европе да буде завршена и феноменално осветљена.

Мој посао је само да спремимо добар ватромет, спремићемо добар ватромет. 

У обиласку радова са председником били су и министар финансија Синиша Мали и градоначелник Зоран Радојичић.

Алабар: У Београд на води биће уложено око 3,5 милијарди долара

Мухамед Алабар је рекао да ће у Београда на води бити уложено укупно око 3,5 милијарди долара истичући да сам новац није најважнији, јер је од тога далеко важнија сва корист коју ће Београд и Србија имати од тог пројекта.

Алабар је тако одговорио на питање новинара колико је новца до сада стигло из компаније "Игл хилс" и да ли је задвољан динамиком радова пошто има кашњења.

"Не ради се овде само о новцу, да ли је ту 300 милона одвојено за инвестиције или 200 милиона колико је уложено у овај тржни центар. Ту није само реч о радним местима која су отворена за изградњу овог тржног центра већ и колико ће остати радних места за касније", рекао је Алабар.

Додаје да послује у 14 земаља широм света и да зна да је нада далеко важнија од свог тог новца који се улаже.

Председник Вучић је одговарајући на то додао: "Алабар је рекао 300 плус 200 милиона, јасно вам је колико је до сада уложено, а мора још много да се уложи, Алабар је давао у тренуцима кризе огроман и свој лични новац и ја сам му на томе захвалан. Јер, није хтео да ово београдско градилиште стане ни на један тренутак".

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво