Због пада извоза јунећег меса држава откупљује тржишне вишкове

Како би се помогло узгајивачима јунади Влада Србије одлучила је да откупи тржишне вишкове за јунад за клање и прераду намењену извозу. Пријављивање за субвенције почело је пре неколико дана и траје до 5. новембра.

Према уредби коју је Влада донела финансијска подршка за откуп тржишних вишкова износи 26 динара по килограму живе мере за откупљену јунад за клање и прераду намењену извозу грла минималне тежине 600 килограма. Раша Сорин из Торка гаји више од стотину јунади, a у овом тренутку за тржиште има спремно двадесет грла.

"Хоћу конкурисати, доста значи, јер цена од 252 динара и још неке премије чујем то би било доста солидна цена, јер две туре до сада јунади једну туру сам дао на 1,8, а другу сам дао на 1,7 – то је испод свих нивоа цене", каже Раша Сорин.

Влада Ристић из Доњег Црнатова, који је пре пет година дошао из Ниша у село својих родитеља, започео је тов јунади и свиња.

"Прошла година је била катастрофална са ценом, продаја је лоше ишла, надамо се што кажу да држава излази у сусрет да откуп буде 2,15 по килограму живе ваге. То једино може да нас спаси да не радимо у минусу", истиче Влада Ристић.

Товом јунади у Србији се бави између 12.000 и 16.000 газдинстава у просеку са по пет до шест јунади на фарми, то значи да тов јунади има и социјалну компоненту.

У овом тренутку само Војводини би било потребно да у стајама имамо 100.000 јунади.

"Деведесетих из Југославије је извезено 54.450 тона беби бифа од тога је из Војводине и из Србије било 30.000 тона. Сада се извози 300 до 400 тона мање", наводи Бранислав Гулан, члан одбора за село САНУ.

Сточари у Србији годишње произведу 220.000 јунади, од тога је извозу намењено 120.000 грла.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво