Михајловић: Долазак ДФЦ-а знак да је Србија земља сусрета и развоја

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да је долазак Америчког фонда за развој (ДФЦ) важан за Србију и да је то добро за нашу земљу, јер је то део америчке владе. Истиче да је отварање канцеларије у Београду стратешки важно за читав регион. Ако је добро Србији, добро је целом региону, поручује министарка.

Зорана Михајловић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да долазак ДФЦ-а значи да је "Србија земља сусрета и развоја".

"За нас је од огромног значаја да имамо различите врсте капитала на нашој територији, да имамо различите инвеститоре и инвестиције. Ви када погледате кроз инфраструктуру, имате од кинеских, руских, европских, америчких инвестиција и сада имате Амерички фонд за развој", рекла је Михајловићева.

Указала је да су то су инвестиције које се тичу повезивања Београда и Приштине, пре свега "ауто-пут мира".

"Ми смо обезбедили финансирање за 33 километра – то је деоница Ниш–Плочник и расписаће се јавни позив крајем октобра, али остаје још новца и документације која се мора завршити ако заиста желимо да имамо тај ауто-пут од Ниша, Мердара, Приштине, па све до албанске луке", објаснила је министарка.

То је само један од пројеката на којем ће се радити, додала је Михајловићева и истакла да треба да се повезујемо и у железничком саобраћају.

"Треба да разговарамо и са ДФЦ-ом, имајући у виду отварање регионалне канцеларије, не само о тим пројектима, него и о неким другим пројектима којим се Србија повезује са регионом", нагласила је Михајловићева.

Колико је новца планирано за пројекте 

На питање колико новца је планирано за те пројекте, министарка каже да када се просто саберу све инвестиције које се односе на повезивање Београда и Приштине о којима се разговарало у Вашингтону то је 3,7 милијарди евра.

"Наравно да томе претходе одређене студије, пројектно-техничка документација и пуно договора око начина како ће се извршити инвестирање. Али то свакако није све. Ми причамо и о предузетништву, о улагању у неким другим областима индустрије, регионалној повезаности која је јако важна", рекла је Михајловићева.

Указала је да је отварање канцеларије ДФЦ-а у Београду важно и за политичке односе Србије и САД.

"Наши дипломатски односи трају преко 130 година. Били су успону и били у паду, било је свега, али ми морамо да гледамо и да идемо напред и зато је била важна посета председника Вучића Вашингтону и зато је важна регионална канцеларија која представља сигнал да овде долази и амерички капитал и америчке банке. Све је то у склопу будућег развоја", истакла је Михајловићева.

"Наше компаније имаће простора да раде, бојим се да ли ће бити довољно радника" 

Нагласила је да је претходних година пуно урађено и да овде не би било инвестиција преко 14 милијарди евра да намамо добре услове пословања, сигурно пословање, да не постоји поверење између оних који дају финансије и кредите.

"Најбоље наше компаније ће увек имати простора да раде. Ја се више бојим да тога да ли ћемо имати довољно радника, јер су то огромна градилишта и требаће што више радника да обаве те послове", додала је министарка.

На питање када очекује да би могло да се крене са реализацијом пројектата, Михајловићева каже да ће сутра на састанку министарства и ДФЦ-а конкретно разговарати о сваком пројекту и видети шта је потребно да се у наредних неколико месеци доврши.

"Да када говоримо о самој реализацији пројеката она свакако буде већ идуће године, ако говоримо о наставку ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина", рекла је Михајловићева.

"Нема разлога да стојимо и чекамо, ми смо спремни једнако као што је спреман Амерички фонд за развој", поручила је министарка.

Када је реч о наредним пројектима, министарка каже да када се већ отвара регионална канцеларија Америчког фонда за развој она се отвара да би радила у целом региону.

"Србија има централно место у региону, нема разлога да не размишљамо о даљем повезивању са Босном и Херцеговином, Румунијом, Хрватском и другим државама. Ми имамо спремне те пројекте, да видимо шта је стратешки важно за цео регион, јер ако је добро Србији, добро је целом региону. Ово улагање Америчког фонда за развој добро је за будућност целог региона", закључила је Михајловићева.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи