Читај ми!

Долари за регион, када можемо да очекујемо прве ефекте ДФЦ-а

У Србији се ове недеље отвара регионална канцеларија ДФЦ-а – америчке развојне банке која преко кредитних линија и донација планира да подржи изградњу регионалних инфраструктурних пројеката и развој малих и средњих предузећа, што је део договора који је постигнут Вашингтонским споразумом.

Директор у Привредној комори Србије Михаило Весовић каже да је све спремно и да је уторак дан када ће разговарати са државним институцијама и приватним компанијама.

"Важно је да ће велики број приватних компаниja сутра имати прилику да у првом сусрету са представницима ДФЦ-а представе своје пројекте. Сутра је отварање преговора који треба да уследе након отварања канцеларије", објашњава Весовић.

Истиче да циљ канцеларије није само да пласира средства, већ и да припрема програме и тражи подршку локалних експерата и локалних компанија, како би ефекат свега што ће се реализовати био што шири.

Весовић каже да обнављање инфраструктуре иде у прилог "Мини-Шенген" споразума.

"Ми смо са косовском привредном комором добро сарађивали последњих пар година. Основаћемо тим за имплементацију економских пројеката. Једна канцеларија ће бити у Приштини, једна у Београду. Тај тим ће заједно са својим секторским групама пратити припрему и имплементацију пројеката.

"Добро је што постоји мост између Америке и Србије"

Председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић сматра да је долазак ДФЦ-а јако добра вест и за Србију, за регион, за грађане и привреду.

"Кад једна таква институција долази са таквим кредитним потенцијалом и са таквом лепезом производа, то је добра ствар, како за инвеститоре који овде већ нешто раде, тако и за инвеститоре који размишљају о Србији и региону", каже Петровић.

Објашњава да ће фирме моћи да рачунају на кредитну подршку, гаранцијску подршку, подршку у погледу заштите од политичких ризика, инвестирање у капитал, техничку подршку приликом израде елабората и студија изводљивости...

Петровић истиче да је за америчке фирме које планирају да инвестирају у Србији и региону увек добро када имају неког свог на терену.

"Добро је да постоји мост између Америке и Србије и мислим да то има један шири значај који је и ван онога што је чиста економија", истиче Петровић.

Каже да је конкуренција добра ствар у било којој области, а нарочито у области финансија.  

"Добродошли сви финансијери, али уз поштовање процедура и начела" 

Међу првим пројектима ДФЦ-а биће финансирање изградње "Ауто-пута мира" од Ниша до Приштине, у шта је већ укључена Европска инвестициона банка.

Регионална директорка Европске инвестиционе банке Дубравка Негре истиче да су добродошли сви они који имају намеру да помогну развитак Србије свежим капиталом.

"Европска унија већ троши десет милиона евра бесповратних средстава за припрему пројекта у Србији. Ту су значајна средства која су већ уложена. Потписана је и донација од 40 милиона евра за изградњу прве деонице од 33 километра између Ниша и Плочника", објашњава Негре.

Каже да надгледају припрему целог пројекта и истиче да је циљ да се пројекат реализује онако како је за Србију у овом тренутку најбоље – да буде економски оправдан, технички изводљив и да служи својој сврси.

"Ми финансирамо сваки пројекат до 50 одсто. Апсолутно смо ту да бисмо подржали присуство и других финансијера. Треба водити рачуна да сви који се укључују поштују процедуре и начела на која се Србија обавезала јер је у процесу интеграција у Европску унију", наводи Негре.

Истиче да то значи да неке процедуре треба да се спроводе по одређеним правилима.

"За Европску унију то су правила транспарентности и конкурентности, да сви могу да имају прилику да учествују у изградњи пројекта", истиче Негре.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи