ДФЦ стиже у Србију, шта то значи за привреду

Високи представници Америчке развојне агенције ДФЦ, предвођени извршним директором Адамом Болером, стижу у Србију. Ненад Ђурђевић, саветник за међународне односе председника Привредне коморе Србије, каже за РТС да ће се делегација ДФЦ-а видети и са српским компанијама, потенцијалним партнерима, као и са америчким фирмама које у Србији већ послују.

Ненад Ђурђевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је ДФЦ значајна и велика институција, која у Србију долази две недеље након потписивања споразума у Вашингтону.

"Видим додатни трачак оптимизма да ће се убрзати пројекти који нису започели или који су започели а иду споро. Пуно инфраструктурних пројеката су у фази пројекта и нису почели са реализацијом, укључујући ауто-пут Ниш–Приштина", напомиње саветник за међународне односе председника ПКС.

Привредна комора Србије је, каже, пре свега желела да сугерише ДФЦ-у да се виде са што више компанија које сутра могу бити њихови партнери. Реч је, пре свега, о фирмама из области енергике, одлагања опасног отпада.

Према његовим речима, делегација ДФЦ-а жели да се види и са америчким компанијама које послују овде, попус Ен-Си-Ара.

"Њихово присуство даје поруку америчким фондовима и фондацијама да Србија и регион јесу на мапи америчког интереса, и политичког и економског. Њихова канцеларија овде ће бити за цео Западни Балкан", напоменуо је Ђурђевић.

Једна од тема биће и разматрање пројеката који могу да повезују косовске и наше привреднике.

Истиче да је добро и што ће ДФЦ ускоро имати гарантну шему за подршку малим и средњим предузећима у Србији.

"Та средства могу дати подстицај и то је позитивна ствар. Ово бих гледао као једну перспективу и за шест месеци ћемо моћи да видимо шта ће од пројеката бити реализовано", напомиње саветник за међународне односе председника ПКС.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво