Велико интересовање компанија за програм "Моја прва плата", како се пријавити

Рок за пријаве послодаваца за слободне позиције у програму "Моја прва плата" је 25. септембар. Паралелно млади који су заинтересовани за програм у сваком тренутку имају увид које су позиције оглашене и њихова пријава почиње 1. октобра. Није ограничен број позиција на које млади могу да конкуришу.

Гостујући у Јутарњем програму Ана Стојановић, руководилац службе за дуално образовање Привредне коморе Србије, каже да је понуда послодаваца за сада врло разнолика. 

Када се говори о високом образовању најтраженији су инжењери електротехнике, машинства, ИТ струке али и правници, економисти. 

Када је реч о занимањима за средњи ниво образовања, то су бравари, заваривачи, конобари, кувари, пекари, месари, радници у текстилној индустрији, објашњава Стојановићева.

Додаје да је у Београду и Нишу највећи број пријава, али не заостају ни Краљево, Крушевац, Ваљево, али и остали крајеви Србије.

"Што се тиче малих и микро предузећа, они који имају до пет запослених предњаче у пријавама. Међутим, не бих могла да кажем да изостају и велике компаније", наглашава Ана Стојановић.

Према њеним речима, средње и велике компаније такође бележе велики број пријава с обзиром на то да је ово прилика за послодавце да учествују у програму и тако дођу до кадра који им недостаје.

"За сада примат има приватни сектор. Оно што је акценат је укључивање приватног сектора с обзиром на то да трошкове стручног оспособљавања сноси држава", каже Стојановићева.

Додаје да је у овом програму отворена могућност да 10.000 младих који имају диплому средње школе или факултета и мање од 30 година живота своја прва радна искуства стичу код послодаваца. Реч је стручном оспособљавању које траје девет месеци.

Како се пријавити за програм

Послодавци се пријављују преко портала mojaprvaplata.gov.rs и оглашавају своје позиције са детаљним описом радних места. Опредељују ментора који ће бити задужен за младе, а трошкове оспособљавања сноси држава. 

"У буџету Србије предвиђено је две милијарде динара, што значи да ће се новац исплаћивати директно корисницима преко Националне службе за запошљавање", истиче Стојановићева.

Објашњава да они који имају диплому средње школе добијаће на месечном нивоу 20.000 динара, увећане за доприносе за случај повреде на раду и професионалне болести, док ће они са дипломом факултета на месечном нивоу добијати 24.000 динара плус доприноси. Такође, послодавци имају могућност да тај износ увећају и додатним средствима.

"Иако је стопа незапослености у Србији доста смањена, када погледамо структуру тих незапослених у њима доминирају млади који немају радно искуство", наглашава руководилац службе за дуално образовање ПКС.

Код 90.000 особа који се воде као незапослени 60.000 су млади који мају завршену средњу школу. 

Нада се да ће овај програм постати нека врста традиције и очекују добре резултате. По позивима послодаваца види се да је овај програм од значаја за целокупну привреду.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво