Када једном платите QR кодом, не враћате се папирном налогу

Народна банка Србије увела је инстант плаћања пре Европске централне банке. Осим што штеди време, плаћање QR кодом има и друге погодности о којима за РТС говори вицегувернерка НБС-а Драгана Станић.

Плаћање QR кодом више није будућност већ садашњост.

Вицегувернер Драгана Станић рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да када грађани добију рачун за порез могу да плате у више рата путем QR кода.

"Када уземете тај рачун, односно решење, и када скенирате код мобилним телефоном – апликацијом, вама ће се учитати подаци који се налазе у QR коду а који су у суштини платни налог – износ колико треба да платите. У том тренутку ви ћете имати оловчицу поред износа да можете да преправите тај износ, можете да укуцате мањи износ и тако искористите могућност да платите на рате", објаснила је Станићева.

Каже да је приликом овог начина плаћања важно да можете да промените елементе који нису критични, корисник може да мање плати и коригује износ.

Међутим, не може се променити позив на број или број рачуна и због тога је могућност грешке сведена на минимум.

"Оно што смо имали при стандардним начинима плаћања – најчешће су се грешке дешавале када укуцате погрешан позив на број, онда мора да се исправља. Овај начин плаћања не само што је брз, не само што трансакцију извршавате за неколико секунди без икаквог прекуцавања, већ прималац добија новац за неколико секунди, а могућност грешке сведена је на минимум", истакла је Станићева.

Провизије банака

Подсећа да је Народна банка Србије увела инстант плаћања пре Европске централне банке.

"Ако кажемо да један ФЕД ради на увођењу таквог платног система, онда је јасно о каквом је модерном сервису реч. Ви имате могућност да плаћате буквално 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана у години. Извршавате трансакцију тако да прималац добија новац за неколико секунди, а тарифна политика је створила све услове да банке могу да пружају те трансакције својим клијнетима по најнижим могућим ценама", рекла је вицегувернерка.

Према њеним речима, банке стимулишу електронско плаћање генерално, не само инстант плаћања преко мобилних апликација већ и електронска плаћања преко рачунара, зато што имају интерес да буде што мање гужве на шалтеру, а сами шалтери имају своје трошкове.

"Већина банака ће вам дати такве трансакције по повољнијој тарифи него што је папирни налог за пренос. На нашем сајту објавили смо упоредни преглед накнада за све банке за различите пакете рачуна – тако да не морате да зовете појединачне банке и питате колико би то коштало, већ одете на сајт НБС-а и упоредите шта колико кошта, пронађете услугу коју најчешће користите и у складу с тим одаберете банку која је за вас најповољнија", каже вицегувернерка НБС-а.

Важна ствар је и то што је олакшана промена банке: када неко жели да пребаци рачун у другу банку, довољно је отићи у банку у коју желите. Претходна банка има обавезу да у сарадњи са том новом банком пребаци сву папирологију и све што је потребно у нову банку, тако да је број поступака знатно смањен.

Колико је трансакција извршено 

До јуна је око милион девет стотина хиљада грађана имало уговорено мобилно плаћање с банком.

"Ако упоредите податке за други квартал претходне године с другим кварталом ове – приметићете раст од 50 одсто, са шест на девет милиона трансакција које су извршене мобилним телефоном", каже Станићева.

Уверена је да су томе у великој мери допринеле активности НБС: пружање иновативних сервиса као плаћање путем QR кода.

"Последњих година имамо непрекидан велики раст броја трансакција безготовинског плаћања из периода у период – током последњих година и захваљујући активностима НБС-а, имали смо значајан раст безготовинских трансакција не само у регулаторном делу већ и у инфраструктурном делу где су пружени савремени сервиси", истакла је Станићева.

Када једном плате на такав начин, када осете све те користи, колико је то једноставан процес и колико убрзава поступак плаћања, људи се не враћају папирном налогу.

Говорећи о проблемима, Станићева каже да је политика гувернера таква да свако питање или недоумица грађана неће остати без одговора уколико се обрате НБС-у.

У фебруару је у трговинским ланцима Меркатор, Идеа и Рода у 1.300 објеката омогућено плаћање QR кодом.

"Можете с мобилним да идете у куповину и на каси да платите", закључила је Станићева.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи