Пад немачке привреде мањи него што се очекивало

Разултати немачке привреде неће бити тако лоши као што се очекивало. Министар привреде Петер Алтмајер кориговао је навише прогнозу привредног раста Немачке - на минус 5,8 одсто. Најнижа тачка рецесије већ је достигнута.

Немачка влада кориговала је навише прогнозу привредног раста за ову годину. Представљајући бројке, савезни министар привреде Петер Алтмајер рекао је да га радује што може да пренесе добре вести. Бруто домаћи производ (БДП) ће због корона-кризе ослабити за 5,8 одсто, навео је Алтмајер.

Да сада је било речи о минусу од 6,3 одсто. Алтмајер је рекао да се нада да би чак могао да се постигне "и нешто бољи резултат".

"Рецесија је у првој половини године била слабија него што смо страховали", додао је министар привреде.

Раст се дешава брже и динамичније него што се очекивало. Алтмајер је говорио о развоју у облику латиничног слова "В": "Најнижа тачка рецесије већ је достигнута. Побољшање од пола процента означава самопоуздање за привреду у целини", оценио је Алтмајер.

Привредни пад ће тако бити тек нешто већи него што је био током финансијске кризе 2009. године, када је БДП ослабио за 5,7 одсто. Ипак, и даље је реч о највећој рецесији након Другог светског рата.

Мањи плус за 2021. годину

За 2021. годину немачка влада рачуна са привредним растом од 4,4 одсто – до сада је било речи о плусу од 5,2 одсто. Разлог за то је, према речима Алтмајера, што се део очекиваног раста за 2021. годину дешава већ у овој години.

С друге стране, министар је указао на тешку економску ситуацију у другим земљама, што утиче на смањење извоза. Зато је, сматра Алтмајер, важно да се потражња на домаћем тржишту стабилизовала.

Највећа европска привреда је до сада боље прошла кроз корона кризу од многих других великих индустријских нација. Током пролећа, бруто домаћи производ је ослабио за 9,7 одсто, јаче него икада раније

Али знатно гора ситуација била је у Француској (-13,8 одсто), Великој Британији (-20,4) и Италији (-12,8).

Алтмајер: Други локдаун може да се спречи

Алтмајер је сматра да је други "локдаун" могуће спречити, уколико се не предузму већи кораци отварања и ако се буду поштовала хигијенска правила.

Министар привреде сматра да је под тим условима могуће и током корона пандемије остварити раст. Много тога већ је постигнуто. „Усуђујем се да прогнозирам да ћемо у 2022. години поново имати бруто домаћи производ какав је био пре кризе", казао је Алтмајер.

У последње време много тога указује да ће до привредног опоравка доћи у другој половини године.

У извештају института Ифо о пословној клими, најважнијем показатељу развоја немачке привреде, наводи се да је у четири последња месеца остварен стални раст.

Први пут од почетка корона кризе поново се повећао број запослених: у јулу је било запослено око 44,6 милиона људи, који у Немачкој живе - плус од 64.000 или 0,1 одсто у односу на претходни месец, подаци су Савезне канцеларије за статистику.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво