Синдикати спремни за преговор о минималцу, договор до 15. септембра

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић најавио је да ће 25. августа званично почети преговори о висини минималне зараде у 2021. и истакао да је та синдикална организација због ванредних околности спремна да преговара о свом захтеву да минималац не буде мањи од минималне потрошачке корпе, што је око 37.500 динара.

Љубисав Орбовић је за Танјуг рекао да не одустају од захтева, али да не могу да буду слепи и не виде какве је корона изазвала проблеме у економији, тако да су спремни да коригују цену.

"Коначно је пао договор да ће у уторак почети преговори, овде у синдикату и надам се да ћемо имати конструктивне разговоре и да ће бити присутни сви представници министарстава, Уније послодаваца Србије и синдиката", рекао је Орбовић коментаришући данашњи колегијум СЕС-а.

Каже да ће свакако њихов предлог бити оно што су синдикати договорили још пре три године, а то је да минимална зарада до 2021. достигне ниво минималне потрошачке корпе, али да су спремни на преговоре око тога.

"Реални смо и просто не можемо игнорисати сво зло које нам је нанела корона, не само у здравству него и у економији и привреди. Тако да ћемо бити спремни да чујемо и владу и УПС и видимо да ли можемо да нађемо заједнички језик. Али, ово је наш циљ и ми од њега не одустајемо", поручио је Орбовић.

Напомиње да синдикати, ипак, не могу да буду слепи и да не виде да су многе гране привреде доживеле крах због кризе услед пандемије пошто нису могле редовно да раде.

"Бићемо спремни да ту цену овог пута коригујемо и видимо које је то најбоље решење, али морамо прво да чујемо ставове и податке министарства и УПС-а. Морамо да видимо који су планови за 2021. годину", навео је Орбовић.

Преговори о минималцу би требало да се заврше до 15. септембра

Додао је да ће свакако влада донети одлуку о минималцу уколико не буду усаглашени ставови чланова СЕС-а.

Мислим да је у интересу свима да дођемо до договора, истакао је Орбовић.

Додаје да у Европи не постоји минимална потрошачка корпа већ само минимална зарада која обезбеђује могућност пристојног живота.

Преговори о минималцу за наредну годину треба да се заврше по закону до 15. септембра.

Послодавци су раније изнели предлог да се привремено "замрзне" минималац пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво