Подршка привреде програму "Моја прва плата"

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је да ће програм "Моја прва плата", који ће реализовати Влада Србије у сарадњи са комором, стартовати следеће недеље и да ће "Сирогојно" бити једна од првих компанија која ће отворити врата своје фабрике младим незапосленим средњошколцима и факултетским образованим људима.

Власник и оснивач компаније Сирогојно, чију фабрику је у Рупељеву код Пожеге Чадеж данас посетио, Раде Љубојевић оценио је да је реч о програму који ће подржати и привреда, јер ће уз помоћ државе у виду плате за те младе људе добити могућност, да их упозна, обучи и изабере медју њима најбоље, али и незапослени који ће тако стећи своје прво радно искуство и шансу да добију посао.

"Компанија 'Сирогојно' је од марта, у време пандемије запослила 25 нових радника, има стално отворен конкурс и убудуће, развијајући свој бизнис, повећавати број запослених. Искористићемо и шансу да кроз програм 'Моја прва плат'' дођемо до квалитетних младих људи", изјавио је Љубојевић и позвао колеге привреднике да се придруже.

Љубојевић је посебно нагласио подршку Привредне коморе Србије која је у протеклим месецима, током пандемије, била велики ослонац фирмама и предузетницима у савладавању и решавању проблема са којима су се суочавали у свакодневном пословању.

"И они који су можда раније били неповерљиви, сада су се уверили у вредност коморе као пословне асоцијације и значај помоћи коју нам је пружила у најтежим околностима", рекао је Љубојевић.

Привредна комора је, по речима Чадежа, учествовала у креирању и активно ће радити и на реализацији и програма „Моја прва плата", уверена да ће допринети смањењу незапослености младих, бити користан компанијама да дођу до кадрова какви су им потребни, и незапосленима да, уз буџетску подршку од 20, односно 24 хиљаде динара за прву плату, уђу у компаније, почну да пишу свој Си-ви и стекну прво искуство, чији недостак је био и једна од препрека за запослење.

"Компанија 'Сирогојн једно је од најбољих места у којима млад човек може почети своју каријеру. Јер, ово је једна од наших најуспешнијих компанија, најбољих у производњи смрзнутог и сушеног воћа, присутна на тржиштима више од 40 земаља света, фирма која је од јануара до краја јула извезла производе вредне 22 милиона евра, забележила 35 одсто већи извозни учинак него прошле године, радила пуним капацитетом и запошљавала нове раднике", истакао је Марко Чадеж.