"Тошиба" престала да производи лаптоп рачунаре после 35 година

Јапански технолошки гигант “Тошиба“ саопштио је да је након 35 година заувек престао да производи лаптоп рачунаре, продавши "Шарпу" последњи удео од 19,9 одсто акција у компанији "Дајнабук". Пре две године “Тошиба“ је "Шарпу" продала 80,1 одсто власништва у тој компанији за 36 милиона долара.

"Шарп" је у јуну саопштио да има право прече куповине преосталих акција, а "Тошиба" је у саопштењу 4. августа навела да је договор постигнут.

"Као резултат овог трансфера, 'Дајнабук' је постао подружница компаније 'Шарп' у стопостотном власништву", саопштила је "Тошиба".

"Тошиба" је први лаптоп направила 1985. године. Био је то модел Т1100, који је имао пуњиву батерију, флопи-диск од 3,5 инча и меморију од 256 килобајта.

Модел је коштао око 2.000 долара.

Током 1990-их и раних 2000-их "Тошиба" је била међу водећим произвођачима рачунара, али како је све више компанија улазило на тржиште, "Тошибини" лаптопови су губили на популарности.

Ројтерс преноси да се удео на тржишту рачунара који је имала "Тошиба" смањио са 17,7 милиона 2011. на око 1,4 милиона у 2017. години.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво