Како се кретала цена горива у Србији од маја до јула и због чега

У јулу, тачније у претходних пет недеља, просечне малопродајне цене бензина и дизела повећане су за око пет динара по литру, саопштено је из Удружења нафтних компанија Србије.

У саопштењу се наводи да је српско тржиште, подједнако као и остала тржишта у региону, реаговало на повећање цене сирове нафте, која је у претходна три месеца поскупела чак за око 130 одсто. 

Истиче се да се барел референтне нафте "брент" крајем априла продавао за око 20 долара, почетком јуна за 40, а јуче за око 45 долара. 

"Досадашњи део 2020. се јасно може поделити на два периода, први период пада цене нафте, од јануара до краја априла, када се цена стрмоглавила за готово 50 долара по барелу", наводе из Удружења нафтних компанија Србије.

Истиче се да је током други дела године, од краја априла до краја јула, цена нафте повећана за око 25 долара по барелу.

Додаје се да је промена цене горива такође имала јасно разграничене периоде. Наводе да су цене горива у Србији биле у паду све негде до средине маја, бензин је појефтинио за око 27 динара, а дизел за око 33 динара по литру.

Затим је, како се наводи у саопштењу, уследила једномесечна стагнација цена, након чега су се промене на глобалном тржишту почеле одражавати и на цене у Србији.

Истичу да су у међувремену повећане и акцизе тако да су произвођачи и увозници на рачун дажбина морали да издвоје додатних око 1,30 динара.

У саопштењу се истиче да је укупно повећање просечним малопродајних цена бензина и дизела у овом периоду износило око 11 динара по литру.

Цена течног нафтног гаса је, како се наводи, имала своју независну динамику кретања, тако да је забележен мањи пад цене око 17 динара по литру, али је затим уследило и мање повећање цене од 7,60 динара по литру.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи