Антић: Рударски сектор један од најдинамичнијих, држава ће наставити да улаже

Министар енергетике Александар Антић честитао је свим рударима и запосленима у рударском сектору Србије честитао је 6. август – Дан рудара. Људима који се баве једним од најтежих и најодговорнијих послова изразио је пуно поштовање за њихов савестан рад и том свечаном приликом најави им је даљу подршку државе, пре свега у унапређењу њихове безбедности и заштите на раду, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Александар Антић је рекао да је рударски сектор Србије један је од најдинамичнијих делова привреде, у њему ради око 29.000 људи, што је повећање од 11,9 одсто у односу на исти период 2019., и чини једну од окосница наше економије.

Држава је у протеклом периоду веома јасно показала да брине о рударском сектору, пре свега о његовој модернизацији, непрестаном унапређењу еколошких стандарда и заштите на раду, али истовремено и о његовим развојним и тржишним потенцијалима, наводи се у саопштењу.

"Србија је већ годинама лидер у овом делу Европе када је реч о привлачењу страних инвестиција, а рударски сектор је у том погледу незаобилазан. Наши капацитети су такви да нам дају за право да управо у рударском сектору можемо да очекујемо још веће инвестиције, отварање нових и модернизацију постојећих рудника, додатна истраживања и експлоатацију, што све значи нова радна места, виши стандард запослених и још боље услове за рад", навео је Антиић.

Рударски посао, напомиње, јесте тежак, можда и најтежи, али он је у Србији истовремено и веома атрактиван и мотивише младе људе да му се посвете, јер гарантује добру зараду и сигурну егзистенцију.

"Држава Србија ће наставити да се домаћински и одговорно односи према својим рудним ресурсима, јер у њима види огроман потенцијал за свој укупни развој", истакао је Антић.

Додаје да "имамо велика очекивања од инвестиција у модернизацију рудника у Бору, отварање рудника 'Чукару Пеки' и рудника 'Јадар', укупно око три милијарде долара у наредних неколико година, што ће подићи наш рударски сектор на још виши ниво", напомиње Антић.

Поред тога, интензивно се, указује, ради и на геолошким истраживањима на подручју Бора, Ресавице, у Тимочком комплексу, наравно и у нашим великим угљенокопима у Колубари и Костолцу и додаје да све то заједно говори о сталном расту нашег рударског сектора и повећању његовог учешћа у БДП-у Србије.

"Рударство је наша стратешка грана и његов значај није само у новим милионима тона ископане и прерађене руде, већ и у томе што његов раст подиже економију и стандард читавих региона наше земље. Желимо да наша рударска подручја, попут источне и западне Србије буду региони у којима млади људи остају да раде, заснивају своје породице и удобно живе у чистој и здравој околини, и зато улажемо велики труд и новац да осигурамо такве услове. Много тога смо већ урадили, многи нови послови су започети, а још више је пред нама", изјавио је министар рударства и енергетике.

Зато, каже, и овог 6. августа имамо много разлога да са "поносом кажемо да је Србија земља вредних и стручних рудара и земља велике рударске индустрије и још већих потенцијала које убрзано стављамо у пуну функцију".

"Свим запосленима у рударском сектору Србије још једном желим срећан празник и још много успеха, уз традиционални рударски поздрав - Срећно!", честитао је Антић.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво