Рекордан пад економије у Еврозони, Француска као после рата

Економија 19 чланица еврозоне опала је за катастрофалних 12,1 одсто током другог квартала, у односу на квартал пре увођења рестриктивних мера које су замрзле економске и потрошачке активности, што је највећи економски пад у историји еврозоне, објавио је Евростат.

Шпанија је претрела најтежу епидемију која је разорила њену туристичку индустрију, због чега бележи најтежи економски пад од 18,5 одсто.

Такву рецесију Шпанци нису искусили још од грађанског рата 1936

"Трошкови су расли и постали неодрживи, па сам најпре затворио једну продавницу, а како ствари стоје, ускоро ћу вероватно затворити и другу. Људи не желе да излазе напоље са маскама по оваквој врућини, па сам јуче зарадио свега 102 евра'', прича Иниго Креспо, власник продавнице у Мадриду.

Хуан Пабло, пензионер из Мадрида, сматра да су губици услед епидемије огромни и буквало сваки сектор у држави тражи помоћ од владе.

"А влада не може да обезбеди више. Колико год новца добили од Европске уније, сумњам да ће то покрити све наше трошкове", додаје Хуан Пабло.

Италија и Португалија такође су претрпели тешке ударце, али ниједна земља није избегла последице пандемије.

Влада у Паризу доживела је економски пад у другом кварталу од 13,8 процената као после рата. Све је стало: потрошња, инвестиције, трговина.

"Постоје позитивне одлуке које смо донели и наставићемо у том правцу ради што бржег опоравка. Предвиђамо губитак од 11 одсто за ову годину", наводи Бруно ле Мер, министар финансија Француске.

У целини, то представља највећи економски пад откако је почело објављивање статистичких подататака у Европској унији 1995. године.

На нивоу читаве Европске уније, економски пад у другом овогодишњем тромесечју износи 11,9 одсто. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво