Питајте банке и сазнаћете - ако нисте критичан дужник, продужите отплату кредита

Ако сте потрошачки или готовински кредит узели пре 18. марта, мања рата би у тренутним околностима била више него добро решење за породични буџет. Олакшице које је донела Народна банка Србије за све кредите, осим за стамбене и дозвољени минус, почеле су да важе овог понедељка, односно јуче. То значи да већ можете да преговарате с банкарима и да рату од стотинак умањите и за 20 евра. Какве олакшице доноси нови пропис за Јутарњи програм објаснио је Душан Узелац, економиста и оснивач портала "Каматица".

То је, како је рекао Душан Узелац, конкретно једна понуда за рефинансирање и свако ко има кеш кредит пре овог стања има могућност да га продужи за две године.

Навео је да је и раније НБС скраћивали тај рок отплате и закључили су да постоји део грађана којима би то одговарало. Банке би, каже, раније попустиле те мере али регулатива је била таква да нису могле то да ураде тако.

Додао је да је сада НБС попустила своју регулативу и омогућила пословним банкама да грађанима могу да продуже максимално рок отплате кредита за две године и то је сада тај технички моменат.

"Тај рок, то продужење дефинише колико ће бити рата. Ако имам наредне две године по 200 евра, тај износ од 4,800 поделим на четири године и у толико је мања рата. Зависи од случаја до случаја", објаснио је Узелац како би изгледала будућа рата.

Банка одлучује о сваком клијенту понаособ 

Истако је да је то уредба која омогућава пословној политици банке да примени то продужење. Суштина је, казао је Узелац, да ће свака банка индивидуално уговарати ново продужење и сваки клијент ће имати индивидуалну комуникацију с банком.

"То значи да клијенти који немају услове неће добити продужење. Банке нису социјалне установе, банка никако не жели да креира проблематичног дужника, првенствено због стабилности свог пословања и наравно бриге о свом кориснику. Неко ко је данас остао без плате, и нема изгледа да ће у скорије време решити то, касни са отплатом, он је критичан клијент, банка практично неће да комуницира с њим", указао је Узелац.

Нагласио је да је поента да свако ко може да претпостави да ће да уђе у проблем да онда комуницира с банком пре него што и уђе у проблем.

Такође, истакао је да банке немају обавезу и самостално одлучују, ово је како је рекао, регулатива на нивоу целе индустрије.

"Све зависи од случаја до случаја. Питајте банке и сазнаћете", поручио је Узелац.

Нагласио је и да се олакшице не односе на стамбене кредите и на дозвољене минусе, већ само за потрошачке кеш кредите.

Ти кредити су последњих година доминирали тржиштем и имају огроман број корисника.

Што се тиче стамбених кредита Душан Узелац је рекао да сви будно прате све показатеље и свима је у интересу да не дође до страшних сценарија и битна им заједничка каса.

"Уколико дође до отплате и тих кредита сигурно ће неко ставити све на папир и одлучити шта би најбоље било", оценио је Душан Узелац економиста и оснивач портала "Каматица". 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи