Муке лесковачких повртара - род добар, а није га лако продати

Лесковачки повртари ових дана имају пуне руке посла. Иако је цена раног поврћа нешто нижа него прошле године, а регионално тржиште због епидемиолошке ситуације затворено, нису незадовољни. Кажу, довољно је да наше пијаце остану отворене како би се уложено вратило.

Кад берба крене предаха нема. Лако су пуне кутије и гајбе. Крупан, црвен или розе, зна се да је парадајз из лесковачког краја најквалитетнији.

Породица Цветковић из Прибоја код Лесковца пластенике има на 20 ари. Уз парадајз стигла је и паприка. Иако је цена нижа него прошле године, не жале се.

"Род је ове године баш добар, цена је задовољавајућа, може још боље, али не жалимо се. Прошле године је била нешто виша, али и сад је баш супер", каже Иван Цветковић, произвођач из Прибоја код Лесковца.

"Цена није добра, али нека и таква остане"

У суседном Винарцу под пластеницима је породица Зекић. Парадај спремају за кванташку пијацу у Лесковцу.

Цена од 40 динара није добра, али нека овако остане - каже домаћин, страхујући да се пијаце поново не затворе.

И овако није лако продати робу, а берићетно је под свих 16 пластеника.

"У принципу није лоше, има и рода цена је сада мало нижа него што треба, а опет мора да се убере, па колко шта је толко", каже Дејан Зекић, произвођач из Винарца код Лесковца.

За хиљаде лесковачких повртара ово је једна од тежих година. Временске прилика током пролећа са много кише и мало сунчаних дана нису им погодовале.

Ванредна ситуација отежала посао 

Посао је произвођачима отежала и ванредна ситуација. Сада на срећу нема увоза, али ни извоза. Иако је род за трећину мањи него лане поврћа има довољно.

"Око 80 одсто је производња под пластеницима и очекивани приноси се крећу од 45 тона по хектару па можемо негде наићи и на производњу од 120 до 130 тона по хектару", објашњава директор ПССС Лесковац Далибор Цветановић.

Коронавирус кажу утиче и на њихов рад. Маске и рукавице на пијацама су обавезне. Под пластеницима довољна је дистанца.

Са маскама на температури од готово 50 степени тешко да би цео дан издржали.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи